Thailands eksstatsminister siktet for drap

Abhi­sit var stats­mi­nis­ter da minst 90 men­nes­ker ble drept og 1.900 skadd under po­li­ti­ets ak­sjon mot de­mon­stre­ren­de rød­skjor­ter som støt­tet den kor­rup­sjons­døm­te stats­mi­nis­te­ren Thak­sin Shi­na­wa­tra.

Thai­lands tid­li­ge­re stats­mi­nis­ter Abhi­sit Ve­jjaji­va, som i dag er en av op­po­si­sjo­nens le­de­re, er sik­tet for drap i for­bin­del­se med po­liti­ak­sjo­ne­ne mot de­mon­stran­ter for tre år siden.

Sik­tel­sen ble kjent tors­dag mens en grup­pe de­mon­stran­ter klat­ret over gjer­det til byg­nin­gen til stats­mi­nis­te­rens kon­tor i Bang­kok. Inn­tren­ger­ne trakk seg raskt til­ba­ke etter å ha fjer­net noe av pigg­trå­den.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De­mon­stran­te­ne sa de ville at po­li­ti­et skul­le fjer­ne seg, men tu­se­ner av opp­rørs­po­li­ti holdt stand rundt re­gje­rings­kvar­te­ret og flyt­tet seg ikke.

Abhi­sit var stats­mi­nis­ter da minst 90 men­nes­ker ble drept og 1.900 skadd under po­li­ti­ets ak­sjon mot de­mon­stre­ren­de rød­skjor­ter som støt­tet den kor­rup­sjons­døm­te stats­mi­nis­te­ren Thak­sin Shi­na­wa­tra.

- Vi har sik­tet ham, sa Nant­ha­sak Poon­suk, tals­mann for riks­ad­vo­ka­tens kon­tor, til ny­hets­by­rå­et AFP uten­for retts­byg­nin­gen etter retts­mø­tet tors­dag.

Abhi­sit og den tid­li­ge­re vise­stats­mi­nis­te­ren Sut­hep Thaug­s­uban, som i dag leder pro­tes­te­ne, er fra før begge sik­tet for å ha latt sik­ker­hets­styr­ke­ne bære skarp­lad­de våpen under po­liti­ak­sjo­nen for tre år siden. Begge nek­ter seg skyl­di­ge.

Sut­hep er også tid­li­ge­re blitt sik­tet for drap, men har bedt ret­ten ut­set­te vi­de­re retts­for­hand­lin­ger.

Ut­ly­ser ny­valg

Den sit­ten­de stats­mi­nis­te­ren Yinglu­ck Shi­na­wa­tra valg­te man­dag å opp­løse na­sjo­nal­for­sam­lin­gen og ut­ly­se ny­valg etter at minst 160.000 de­mon­stran­ter samme dag sam­let seg rundt retts­byg­nin­ge­ne.

De­mon­stran­te­ne av­vi­ser ny­valg og sier det de vil ha, er et vagt de­fi­nert folke­råd til å ta over sty­rin­gen av lan­det når re­gje­rin­gen går av.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sut­hep har bedt om et møte med de mek­ti­ge mi­li­tæ­re og sik­ker­hets­styr­ke­ne tors­dag kveld for å be dem velge side en gang for alle i kon­flik­ten mel­lom re­gje­rin­gen og op­po­si­sjo­nen.

Op­po­si­sjo­nen satte sin lit til møtet, men de mi­li­tæ­re av­vi­ser iføl­ge Bang­kok Post å møte op­po­si­sjons­le­der­ne.

De mi­li­tæ­re har stått bak eller støt­tet 18 kupp de siste 80 årene, men har denne gang sagt at de ikke vil bli in­volvert, selv om de er vil­lig til å mekle.

Thak­sin er midt­punkt

Den ny­es­te kon­flik­ten som nå har på­gått i halv­an­nen måned, har igjen Thak­sin som midt­punkt. Thak­sin be­fin­ner seg i eksil i Dubai etter at han ble dømt for kor­rup­sjon for fem år siden.

Men han er svært po­pu­lær på lands­byg­da i nord og øst i Thai­land etter å ha strødd om seg med pen­ger mens han var stats­mi­nis­ter.

Op­po­si­sjo­nen mener at Yinglu­ck, som er Thaksins søs­ter, bare er en nikke­duk­ke for den tid­li­ge­re stats­mi­nis­te­ren.

Den de­mo­kra­tis­ke op­po­si­sjo­nen re­pre­sen­te­rer den konge­venn­li­ge eli­ten i Bang­kok og Sør-Thai­land som føler seg truet av den po­pu­lis­tis­ke be­ve­gel­sen til Thak­sin, og mid­del­klas­sen som likte dår­lig at skatte­pen­ge­ne deres endte som Thaksins pri­va­te skatt­kis­te.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men op­po­si­sjo­nen inn­ser at de ikke har mu­lig­het for å vinne et de­mo­kra­tisk valg mot Thak­sin og går der­for inn for et så­kalt folke­råd som ikke er valgt. (©NTB)