KATEKESE: Terese Ranek skal utvikle materiale til trosopplæringen i Oslo katolske bispedømme.

Terese (44) skal drive katolsk trosopplæring

#arbeidsdagen: – For mange barn representerer kirken noe kjedelig, sier Terese Ranek (44). Det vil hun å gjøre noe med.

Terese Ranek (44) har nylig begynt i jobben som medarbeider i Katekesisk senter i Oslo.

– For mange barn representerer kirken noe kjedelig. Denne trenden er det viktig å få snudd, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Katekese er et annet ord for trosopplæring. Kateketisk senter lager undervisningsmateriale for barn, ungdommer og voksne i hele Oslo katolske bispedømme.

– Det som motiverer meg til denne jobben er det å få bidra til at barn og unge får et positivt forhold til den katolske kirke og til sin tro, sier Ranek.

Mange tør ikke være åpne om troen på skolen

Ranek syns det allerede gjøres mye godt for barn og unge i katolske menigheter i Norge, men hun ser flere utfordringer i arbeidet som hun håper de kan ta tak i fremover.

– I den offentlige skolen er det mange som ikke tør å være åpne om at de er kristne. Mange barn og unge er kanskje eneste katolikk på skolen de går på, sier hun.

Derfor håper hun at Kateketisk senter kan støtte lokale menigheter i arbeidet å styrke unge kristnes identitet og for å skape et positivt miljø for barn og unge i menigheten.

Hele verden under ett tak

En annen av utfordringene hun skal få bryne seg på som katekesemedarbeider er det store mangfoldet som finnes innad i menighetene.

– Vi har utrolig mange nasjonaliteter og etniske grupper samlet under samme tak, sier hun.

I menigheten i Tønsberg alene, der hun tidligere har jobbet som katekesemedarbeider, er det medlemmer fra over 80 nasjonaliteter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det som er helt fantastisk ved dette, er alle møtene mellom de forskjellige kulturene. Man føler på en måte at hele verden er representert i en eneste liten menighet, sier hun.

Bygge videre

Samtidig kan kulturelle og språklige forskjeller by på utfordringer.

– Mange kateketer sliter for eksempel med å få alle barn og unge til å snakke norsk slik at ingen føler seg ekskluderte, sier hun.

Til tross for utfordringene hun beskriver, er Ranek optimistisk.

– Jeg håper jeg får muligheten til å bygge videre på alt det flotte vi har, og samtidig prøve å finne løsninger på utfordringene våre, sier hun.

– Svært fornøyd

Ranek ble ansatt 1. mars i år og begynte i jobben noen måneder senere, i juni.

Bakgrunnen for at stillingen ble lyst ut var at senterets arbeid skulle utvides. Det var derfor behov for en ny person i staben.

Leder av Kateketisk senter pater Oddvar Moi er svært fornøyd med ansettelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Terese har 14 års erfaring som lærer og lang erfaring med katekese i St. Olav menighet i Tønsberg. Vi glade for å få med en person som kan gjøre avdelingen enda bedre praktisk og pedagogisk, sier han til Dagen.

----------

Arbeidsdagen er Dagens nye spalte om nyansatte i Kristen-Norge. Har du fått ny jobb? Tips oss gjerne.