Tenåring dømt for gjengvoldtekt i India

En 17 år gam­mel gutt er kjent skyl­dig i å ha del­tatt i den mye om­tal­te gjeng­vold­tek­ten av en 23 år gamle kvin­ne om bord i en buss i New Delhi i fjor.

Ten­årin­gen er dømt til tre år i en ung­domsan­stalt, opp­ly­ser Anil Shar­ma, po­li­ti­ets sjef­et­ter­fors­ker i saken. Det er ven­tet at dom­men vil bli anket.

I til­legg til 17-årin­gen er fire voks­ne menn til­talt for å ha vold­tatt og grovt mis­hand­let den 23 år gamle stu­den­ten på en buss i New Delhi i de­sem­ber i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kvin­nen døde se­ne­re av ska­de­ne på et syke­hus i Sin­ga­po­re.

De fire voks­ne til­tal­te ri­si­ke­rer døds­straff. Alle har nek­tet straff­skyld. En sjet­te til­talt, bus­sens an­tat­te sjå­før, ble fun­net død i va­re­tekt i mars.

Ble lurt om bord i buss

Den bes­ti­als­ke gjeng­vold­tek­ten skap­te ster­ke re­ak­sjo­ner i India og ut­løs­te en na­sjo­nal de­batt om vold mot kvin­ner.

23-årin­gen ble an­gre­pet den 16. de­sem­ber. Hun og en venn hadde vært på kino for å se fil­men «His­to­ri­en om Pi», men da de skul­le hjem, klar­te de ikke å finne en dro­sje.

Paret ble i ste­det lurt inn på en pri­vat buss med seks menn om bord. De dro for gar­di­ne­ne før de ban­ket opp kvin­nens venn. Der­et­ter vold­tok henne én etter én mens bus­sen kjør­te rundt i byen.

Etter mer enn én time ble paret dum­pet langs mo­tor­vei­en.

Al­le­re­de dagen etter kom po­li­ti­et på spo­ret av gjer­nings­men­ne­ne da de fant bus­sen på bil­der fra over­vå­kings­ka­me­ra­er.

Den an­tat­te sjå­fø­ren ble på­gre­pet. Han hadde ingen god for­kla­ring på hvor­for gar­di­ne­ne og se­te­ne var blitt vas­ket.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De­mon­stra­sjons­bøl­ge

Saken fikk svært om­fat­ten­de dek­ning i in­disk og in­ter­na­sjo­nal pres­se, og mens den 23 år gamle fy­sio­te­rapi­stu­den­ten kjem­pet for livet på syke­hus, ble det holdt store de­mon­stra­sjo­ner med krav om bedre be­skyt­tel­se av kvin­ner i lan­det.

Etter en snau uke var alle de seks an­tat­te gjer­nings­men­ne­ne på­gre­pet. Sam­ti­dig satte en hardt pres­set re­gje­ring i gang en po­li­tisk pro­sess for å styr­ke kvin­ners vern mot vold og over­grep.

Kvin­nen døde av or­gan­svikt den 29. de­sem­ber. Iføl­ge mora kjem­pet hun til siste slutt.

- Hun er blitt en in­spi­ra­sjon for mil­lio­ner av andre kvin­ner som kjem­per mot sek­su­al­for­bry­tel­ser, sier hun. (©NTB)