Telefonen som redder liv

Hva gjør du når livet rakner fullstendig, og ingen er der for å høre på deg?

I 30 år har Greta Gram­stad vært Kir­kens øre til dem som ikke fin­ner hjelp noen andre ste­der i sam­fun­net.

Men ingen av de vonde his­to­rie­ne hun har fått del i gjen­nom tre tiår har mak­tet å ta håpet og gle­den fra Greta som er dag­lig leder i Kir­kens SOS Bjørg­vin. Da er det tyng­re å hele tiden måtte stre­ve for å holde det livs­vik­ti­ge til­bu­det fly­ten­de øko­no­misk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For den sprud­len­de kvin­nen be­gyn­te det hele da Trond­heims-me­nig­he­ten hun ar­bei­det som fri­vil­lig i fikk en opp­ring­ning fra Kir­kens SOS.

En psy­kisk syk dame treng­te noen å snak­ke med, og me­nig­he­ten fikk spørs­må­let om noen var vil­lig til å gå for å lytte og være sam­men med kvin­nen som ikke kom seg ut av sitt eget hjem. Greta, som stu­der­te på den tiden, var vil­lig. Og møtet gjor­de noe med henne.

- Å være der fylte meg med en stolt­het. Over at Kir­ken var der for dem som ikke hadde noen andre. Kir­ken hadde det ap­pa­ra­tet. Den be­geist­rin­gen har jeg hatt med meg, for­tel­ler hun.

Som leder av Kir­kens SOS i Bjørg­vin har hun levd med mør­ket tett innpå livet i tre tiår. Hun har lyt­tet til opp­ri­ven­de selv­mords­tan­ker mens res­ten av sam­fun­net fal­ler til ro. I natte­vak­ten har hun sam­talt med angst­fyl­te men­nes­ker og hørt på de en­som­mes be­kym­rin­ger. Li­ke­vel slår en sprud­len­de glede og ener­gi imot en­hver som kom­mer i kon­takt med henne. Hvor­dan er det mulig?

- Jeg er nok født med et «halv­fullt glass». Så er det selv­sagt denne troen på idéen Kir­kens SOS. Men det hadde ikke vært nok alene. Alle de her­li­ge men­nes­ke­ne jeg får sam­ar­bei­de med, og den end­rings­vil­jen de ut­vi­ser, det har vært av­gjø­ren­de. Jeg kunne aldri ar­bei­det alene eller på et sted som ikke ut­vik­let seg.

Og ut­vik­ling har det vært i Kir­kens SOS siden Greta satt i stuen til den psy­kisk syke damen som uten å vite det tente en gnist i den unge stu­den­ten. Den gang var det én prest og en fri­vil­lig som hadde vakt sam­men, og vi­dere­for­mid­let når inn­rin­ge­re øns­ket besøk fra me­nig­he­te­ne. I dag mot­tar de 140 fri­vil­li­ge og seks an­sat­te ved Ber­gens­kon­to­ret hen­ven­del­ser på epost, så­kal­te sos-mel­din­ger via in­ter­nett, og te­le­fon døg­net rundt. Den ny­es­te lin­jen inn er en nett­ba­sert chat-tje­nes­te. Og de drar ikke på hjemme­be­søk.

- Nå dri­ver vi kun med sam­ta­le.

- Hva gjør det med deg å hjel­pe andre men­nes­ker?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Jeg ten­ker egent­lig ikke på det som å hjel­pe…

Greta stan­ser opp litt. Ten­ker.

- Når du spør slik så inn­ser jeg at jeg ikke ten­ker på det som å hjel­pe andre men­nes­ker. Jeg blir vel­dig glad av å gjøre det vi gjør, men ikke først og fremst fordi jeg hjel­per andre. Det er noe mye mer gjen­si­dig i det. Jeg lærer mye av men­nes­ke­ne, de gir meg en ny inn­sikt i hvor­dan vir­ke­lig­he­ten er.

Greta mener mø­te­ne gjør henne rau­se­re og mer klar over at livet kan fare hardt med men­nes­ker.

Kraf­ten i å være «al­min­ne­lig hyg­ge­lig» er noe av det som slår Greta ster­kest i hen­nes ar­beid. En av his­to­rie­ne som har gjort mest inn­trykk er den eldre kvin­nen som ring­te inn og for­tal­te at hun var så ned­for. «Jeg tror ikke du kan hjel­pe meg. Men jeg hørte at jeg kunne ringe hit, så der­for rin­ger jeg.»

- Jeg følte ikke jeg gjor­de noen ting. Jeg spur­te, lyt­tet og følte meg hjelpes­løs. Men før vi av­slut­tet sa hun «Tusen takk. Jeg føler meg bedre nå.» Det har jeg tenkt mye på. Det vi gjør er ikke be­hand­ling. En som lider av psy­ko­ser og som rin­ger inn slut­ter ikke å være syk. Men det blir kan­skje litt let­te­re å leve li­del­sen. Andre kan få kraf­ten de tren­ger for å få et litt bedre liv.

- Og noen gan­ger får vi hind­re et selv­mord. Vi får sendt hjelp.

- Hvor­dan opp­le­ves det?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Som at du er ak­ku­rat der du skal være. En del av Guds god­het. Selv de som ikke tror kan være en del av denne god­he­ten.

De som tar kon­takt sli­ter med mye for­skjel­lig. Ofte drei­er det seg om psy­kis­ke pla­ger og en­som­het. Over halv­par­ten av dem som tar kon­takt på den nye chat-tje­nes­ten har selv­mords­tan­ker. Sam­men med selv­ska­ding er dette noe de hører sta­dig mer om.

- Selv­ska­ding har jo ek­sis­tert før, men nå har vi mer åpen­het rundt det. Og det har nok økt. Det er blitt en mo­der­ne mest­rings­stra­te­gi, og kan fak­tisk hjel­pe noen til ikke å ta sitt eget liv. Men bi­virk­nin­ge­ne er jo al­vor­li­ge.

De som rin­ger til­bys ikke fer­dig­s­pik­re­de løs­nin­ger.

- Mange av de fri­vil­li­ge har måt­tet av­lære im­pul­sen til å «fikse livet» for de som rin­ger. Vi gjør ikke til­tak. Men vi får bety mye li­ke­vel.

Vel­dig mange ber om for­bønn i løpet av sam­ta­len. Bønn er også sen­tralt i sta­ben og blant de 140 fri­vil­li­ge som er med i tur­nu­sen. Før hvert skift sam­les en til bønn. Men man må ikke være kris­ten for å bli fri­vil­lig. Hvor­dan hen­ger det sam­men?

- Et av kri­te­ri­ene for å være fri­vil­lig er at der­som en inn­rin­ger ber om for­bønn, så må en kunne si ja. En må være vil­lig til å be til Gud «hvis du fin­nes».

Kir­kens nød­te­le­fon kan altså ikke be­gyn­ne med å preke evan­ge­li­et. Med mind­re det brin­ges opp av den som rin­ger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Hvor­dan opp­le­ves det for deg som kris­ten?

- Vi er en krise­te­le­fon og tar imot men­nes­ker som stre­ver med livet. Skul­le noen for ek­sem­pel si at de ikke tror Gud bryr seg så nyt­ter det ikke å bare slå fast at joda, det gjør han. Da spør en hvor­dan det opp­le­ves å føle at Gud ikke bryr seg. Da lyt­ter en til men­nes­ket. Så kan jeg selv­sagt etter hvert si at jeg per­son­lig er over­be­vist om at Gud bryr seg. Jeg har aldri hatt en sam­ta­le der jeg har øns­ket å si noe jeg ikke har kun­net si.

Be­gre­pet «livs­syns­nøy­tra­li­tet» fny­ser hun av. In­gen­ting er nøy­tralt, alle har et eller annet trossys­tem som er grunn­leg­gen­de for hvor­dan en ser på livet, sier hun.

Selv har Greta vokst opp i en ate­is­tisk fa­mi­lie. Men hun har trodd på Jesus siden hun som tre år fikk for­talt bi­bel­his­to­rie­ne av en gam­mel­tan­te som flyt­tet inn til fa­mi­li­en.

Inn døren kom­mer nest­le­der Karl Dag Bærug med et lurt smil om mun­nen.

- Vi har en liten over­ras­kel­se på til deg Greta, smi­ler han hem­me­lig­hets­fullt.

Vi går inn på lunsj­rom­met, og der står det ovale bor­det dek­ket med blomst­rer og en rik­hol­dig smøre­lunsj. Gre­tas inn­sats skal fei­res i dag. Varme ord og lange klem­mer vit­ner om en leder som set­ter spor også hos sine an­sat­te og de fri­vil­li­ge som har kom­met til fei­rin­gen.

Greta Gramstad

Daglig leder i Kirkens SOS Bjørgvin.

Har vært i organisasjonen i 30 år.

Er opptatt av å lytte til mennesker som føler at alt håp er ute.

Trenger du noen å snakke med? Tlf. 815 33 300

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Flere ber om hjelp etter samlivsbruddFamilievern 2012