Black Box-teateret på Grünerløkka i Oslo. Teaterdirektøren og kunstnerne bak forestillingen «Ways of Seeing» er siktet for krenkelse av privatlivets fred. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Teaterforbund om Black Box-siktelsen: En alvorlig inngripen i kunstnerisk frihet

En rekke kulturorganisasjoner reagerer kraftig på siktelsen mot Black Box-teateret. – Helt uforståelig, sier direktøren i Norsk teater- og orkesterforening.

– Siktelsen er uforståelig for oss. Da den dukket opp fredag trodde jeg faktisk at det var noe galt med nyhetsfeeden på mobiltelefonen min, sier direktør Morten Gjelten i Norsk teater- og orkesterforening (NTO) til NTB.

Han kaller dette et av de mest alvorlige inngrepene i kunstneres frihet noensinne i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– At en teatersjef blir truet med husransakelse for å undersøke noe i forbindelse med en forestilling, kan jeg ikke huske har skjedd før i vår historie, sier Gjelten.

Han sier NTO vil gi bistand til Black Box dersom de trekkes for retten i denne saken, enten det er økonomisk bistand eller hjelp på andre måter.

Teaterdirektør Anne-Cécile Sibué-Birkeland i Black Box-teateret og kunstneren bak teaterforestillingen «Ways of Seeing» ble onsdag siktet for å ha krenket privatlivets fred etter at justisminister Tor Mikkel Waras samboer anmeldte dem i desember. Anmeldelsen ble henlagt, men Bertheussen klagde på henleggelsen til statsadvokaten, ifølgeDagsavisen.

Ble anmeldt

Bakgrunnen for anmeldelsen er at det i teaterforestillingen brukes bilder av Wara og Bertheussens bolig, uten samtykke fra samboerparet.

Forestillingen ble satt opp i november, og i kjølvannet av dette skjedde en rekke ildspåsettelser og truende hendelser ved Wara og Bertheussens bolig.

Torsdag ble Bertheussen siktet for å ha diktet opp en straffbar handling etter en brann i parets bil i mars. Hun nekter straffskyld. Politiet har understreket at siktelsen mot teateret ikke har sammenheng med forholdene Bertheussen er siktet for. Men i klagen over henleggelsen opplyser påtaleansvarlig i saken at de vil undersøke om det anmeldte forholdet «har sammenheng med den siste tids hendelser knyttet til klagers hjem», ifølgeNRK.

I tillegg til siktelsen ba politiet om tillatelse fra Oslo tingrett til å ransake både teatersjefen og kunstnernes hjem og kontorer i jakten på bevis. Dette ble avvist av tingretten, som i sin kjennelse stiller spørsmål ved om grunnlaget for siktelsen dreier seg om straffbare forhold.

– Retten finner det ikke nødvendig å ta endelig stilling til dette, heter det.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Avgjørelsen ble anket til lagmannsretten, som trolig vil behandle begjæringen over helgen.

Kritisk til Solberg

Nordnorsk forfatterlag reagerer «med sterk uro» på siktelsen.

– På grunn av sakens særpreg krever akkurat denne konflikten at politi og politikk ikke blandes sammen, ber forfatterlaget.

Statsminister Erna Solberg (H) har rettet kritikk mot stykket og kalte bildebruken en «ekstrabelastning» for Wara og hans familie. Hun ba dem som laget stykket om å tenke over at de bidrar til at det er tøffere å være politiker.

Gjelten har liten forståelse for Solbergs uttalelser.

– Det er en mangel på balanse i maktforholdet mellom statsministeren og en frikunstner som Solberg bør tenke over, mener Gjelten.

– Må holde avstand

Også Fritt Ords direktør Knut Olav Åmås mener uttalelsene fra Solberg er prinsipielt problematiske.

– Det må aldri være tvil om at politikere må holde veldig lang avstand til alt som kan oppfattes som inngrep i kunstnerisk ytringsfrihet, for det virker så sterkt når akkurat de gjør det, sa han til NTB før helgen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Gjelten gir skryt til kulturminister Trine Skei Grande (V), som han mener har vært «forbilledlig og tydelig» i situasjonen.

– Men vi trenger nok noen kloke og gode uttalelser fra statsministeren i dagene og ukene som kommer, sier Gjelten.

Grande sa fredag tilDagsavisen at hun heier på provoserende kunst og regner med at statsministeren fortsatt støtter tildelingen av midler til Black Box.