– Taushet, trusler og trakassering

«Manipulering, maktspill og usannheter» er ord som brukes i beskrivelsen av arbeidsmiljøet i Åpne Dører i et innlegg Dagen i dag.

Det er signert en tidligere styreleder og fire tidligere frivillige medarbeidere. En rekke frivillige har satt sitt engasjement for forfulgte kristne gjennomÅpne Dører på vent, i håp om at de dype konfliktene i organisasjonen skal finne en løsning.

De fem har snakket grundig med alle som har sluttet ved organisasjonens hovedkontor i Kristiansand. «Funnene våre peker alle i samme retning: Ansatte som de siste 2-3 årene våget å stille kritiske spørsmål til ledelsen, og særlig til generalsekretæren, opplevde i større eller mindre grad å bli møtt med taushet, trusler eller trakassering. Flere forteller om opplevelser av manipulering, maktspill og usannheter», står det i innlegget på debattsidene i dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bryter tausheten

Dagen har i lang tid vært i kontakt med tidligere ansatte, tillitsvalgte og frivillige i Åpne Dører. Flere har fortalt hvordan de ser på striden, men ingen har villet stå fram.

Dagen hadde 13. august en artikkel under tittelen «Smilet er tilbake i Åpne Dører». Den fikk de fem innleggsforfatterne til å gripe til pennen for å gi sin versjon. De mener Åpne Dørers ledelse bagatelliserer konflikten.

«Når ledelsen gir inntrykk av at konflikten skyldes uenighet om desentralisering, effektivisering og strategi, er dette langt fra sannheten», lyder ett av punktene i innlegget. Det stilles videre spørsmålstegn ved lovligheten av en oppsigelse i 2013, mens ledelsen blir gjort ansvarlig for et «usunt og til dels helseskadelig arbeidsmiljø» og anklages for brudd på arbeidsmiljøloven.

Bestrider påstander

GeneralsekretærMorten Askeland har imøtegått innlegget i en e-post: «Først og fremst så er vi i Åpne Dører lei oss for den perioden som har vært, og de belastninger som er opplevd av nåværende og tidligere ansatte og frivillige ved Åpne Dørers kontor i Kristiansand. Videre er vi takknemlige for den innsats som er lagt ned gjennom mange år for forfulgte kristne.

Som arbeidsgiver kommenterer ikke Åpne Dører enkeltsaker eller ansettelsesforhold, nåværende eller tidligere. Mange påstander som fremstår som fakta, er vi uenige i eller kjenner oss ikke igjen i. Som beskrevet i innlegget gjennomførteArbeidstilsynet et tilsyn etter varsel sommeren 2015.

De konkluderte med at saken var godt belyst og at det ikke var nødvendig med ytterligere undersøkelser. De kom så med krav om ett – 1 – tiltak, og da dette var gjennomført lukket de tilsynet. Alle videre tiltak var i tråd med det vi hadde avtalt med Arbeidstilsynet. Arbeidstilsynet har dermed ikke funnet grunn til å mene at Åpne Dører ikke følger de lover og retningslinjer som gjelder.

For å verifisere endringene i arbeidsmiljøet engasjerte styret og ledelsen Teamworks, et av Norges ledende, selvstendige selskaper på arbeidsmiljøundersøkelser. De gjennomførte en tilsvarende undersøkelse i 2010 og konkluderte med at det var betydelig bedring i arbeidsmiljøet og trivselen blant de ansatte fra 2010 til 2016. Ut over dette ønsker ikke Åpne Dører å komme med videre kommentarer.»Se debattinnlegget på ­side 33.