Taus om at id-feiring var smitteårsak i Oslo

36 nye koronatilfeller i Sør-Oslo på én uke. Utad ble ikke grunnen til smitten oppgitt, men dette kommer frem i interne e-poster.

Mandag 8. juni kom meldingen om 81 nye koronasmittede i Oslo. Dette var en tredobling fra uken før. 36 av de smittede er bosatt i bydelen Søndre Nordstrand, helt sør i hovedstaden.

– Vi ser en økning i rapporterte smittede i Oslo, dette er ikke uventet, sier Line Vold ved Folkehelseinstituttet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hverken hun, Oslo byråd eller Søndre Nordstrand bydelsutvalg oppga noen spesifikk grunn for smitteoppblomstringen.

Utelot grunnen

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) sier til NTB at det er som ventet at smitten øker noe når samfunnet åpnes opp igjen, og at det er noen svingninger i smittetallene. Likevel er tallene fortsatt lave. Heller ikke Johansen peker på noen spesiell grunn til at smitten nå øker på Søndre Nordstrand spesielt.

– Vi følger tett opp de som er smittet, isolerer dem og sporer smitten, sa byrådslederen 8. juni til NTB.

Intern epost forklarer

Grunnen til de nye smittetilfellene i Søndre Nordstrand bydel kommer likevel frem i en e-post Dagen har fått tilgang til.

«Dere har sikkert lest og/eller hørt nyhetene i helgen om at vår bydel nå er på smittetoppen i Oslo», skriver bydelsdirektør på Søndre Nordstrand, Monica Nordmoen.

E-posten er sendt til faste medlemmer av bydelsutvalget og komiteene i Søndre Nordstrand.

«De fleste nye tilfellene er knyttet sammen gjennom familienettverk, og smitte har skjedd gjennom bla Id-feiring og en større sosial samling for å markere begravelsen til et familiemedlem i Pakistan. Dette til orientering.»

Monica Nordmoen ønsker selv ikke kommentere hvorfor hun ikke har informert offentligheten om grunnene til smitte, men viser til bydelsoverlegen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hensynet til personvern

– Hvordan vet dere at smitten kommer fra id-feiring (red. anm. muslimsk høytid) og minnesmarkeringen for en avdødd pakistaner?

– Vi jobber intenst med å gjennomføre grundig smitteoppsporing og kartlegging av nærkontakter, setter smittede personer i isolasjon, og karantenesetter eller tester nærkontakter. Det er gjennom smitteoppsporingen at vi har fått informasjon om de ulike smittetilfellene, sier Anne Stine Garnes i en e-post til Dagen.

Hun er bydelsoverlege i Søndre Nordstrand.

– Hvorfor ble ikke dette kommunisert offentlig?

– Vi kan ikke gå ut i media med detaljer om smittetilfeller av hensyn til personvern og taushetsplikten.

– Vi har tidligere informert om at smittetallet har bl.a. sammenheng med smitte i storfamilier, tette sosiale nettverk og sammenkomster som har medført at mange nærkontakter har blitt smittet rundt hvert tilfelle.

Klar over risikoen

Bydelsoverlegen forteller at de er klar over at smitterisikoen øker når folk samles i større grupper og ved at samfunnet åpner igjen. Hun legger til at det nå er en positiv utvikling med flere dager uten nye tilfeller den siste tiden.

– Søndre Nordstrand er nå på smittetoppen i landet og med unntak av Alna bydel ser hele Oslo minimalt med smitte. Bør man ikke da orientere om grunnen til at smitte spres nettopp i Søndre Nordstrand bydel?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Bydelen jobber som nevnt grundig med smitteoppsporing rundt de enkelte smittetilfellene og iverksetting av tiltak for å begrense videre smittespredning, sier bydelsoverlegen og gjentar dermed det Raymond Johansen uttalte forrige uke.

– Er byrådet informert om at dette er grunnene til nye smittetilfeller?

– Vi har fulgt de interne varslingsrutinene, og hatt løpende kontakt med helsemyndighetene om smittesituasjonen i bydelen, sier Garnes.

Ikke første gang

Dette er ikke første gang religiøse samlinger har ført til økt koronasmitte. Lørdag skrev Aftenposten om tre kor møttes i misjonshuset på en øy utenfor Göteborg i Sverige. Nå har 100 personer koronasymptomer etter samlingen.

I Frankrike ble nærmere 100 mennesker smittet under et pinsemøte i La Porte Ouverte Chrétienne. Tidligere har også New York-guvernør Andrew Cuomo ansvar de ortodoske jødene i byen om å møtes i hundertall i begravelser.

Koronasmitte i Oslo

Mandag 8. juni kom meldingen om 81 nye smittetilfeller i Oslo.

De fleste av tilfellene kom i bydel Søndre Nordstrand og Alna.

Hverken byråd eller bydelsutvalg oppgav noen spesielt grunn for smitteøken.

Les også
Amerikanske pastorer sloss mot korona-stenging
Les også
Håper på storinnrykk til pinsegudstjeneste på travbanen