Tros- og livssynssamfunn taper penger på medlemsrot. Arkivfoto

Taper millioner på kirkelig medlemsrot

Tros- og livssynssamfunn går glipp av store summer fordi mange står feiloppført i kirkeregisteret.

Tusenvis av personer er feiloppført som medlemmer av statskirken som følge av at Bondevik I-regjeringen i 1998 lagde et sentralt kirkeregister basert på Folkeregisteret.

Tros- og livssynssamfunnene får årlig refusjoner fra staten for sine medlemmer. Beløpet beregnes ut fra hvor mange medlemmer Den norske kirke har. Jo flere som er oppført i kirkeregisteret, jo mindre får tros- og livssynssamfunnene. I tillegg får ikke trossamfunnene penger for medlemmer som står feiloppført i kirkeregisteret, fordi bare ett samfunn har rett til medlemsstøtte.

- Det er nå blitt vår jobb, og ikke myndighetenes, å gå gjennom våre medlemslister for å finne personer med dobbeltmedlemskap. Vi har hatt to personer i fast stilling i flere måneder for å få ryddet opp i dette, sier informasjonssjef i Human-Etisk Forbund, Jens Brun-Pedersen, til Dagsavisen.

Til tross for kirkens gjennomgang av dobbeltmedlemskap i 2005 og 2006, er det mange som fremdeles står urettmessig oppført i kirkeregisteret.

- For oss og andre betyr det årevis med tapte refusjoner. Medlemsstøtten tilfaller bare ett av samfunnene, og i de aller fleste tilfeller er det vi som taper penger på det, forteller Brun-Pedersen.

Dette forklarer han med at feiloppføringer i statskirken står for brorparten av de såkalte dobbeltmedlemskapene. De rundt 800 kronene et medlem utløser i støtte, faller dermed bort. (©NTB)