Taler for stemmeløse sexslaver

Representanter fra fem pinsemenigheter i Norge fikk et sjokkerende møte med menneskehandelen i bordellkvarteret Red Light Distrikt i Thessaloniki.

- Vi deltok på et bevisstgjøringsopplegg der A21 presenterte hva de holder på med i Hellas. A 21 er en organisasjon som har som mål å være med å bekjempe det moderne slaveriet, forteller pastor Stein Ingve Håland i Intro Stavanger til Dagen.
På arrangementet i forrige uke var det i alt 14 personer fra Norge. De kom fra Bergenskirken, Agapekirka i Ålesund og Intro i Sandnes, Stavanger og Egersund.
Dagen har ved flere anledninger skrevet om A21, som nylig fikk en pris fra den amerikanske regjeringen. I seks byer rundt om i verden har kampanjen baser og krisesenter for kvinner som har blitt brukt som sexslaver. Hovedbasen ligger strategisk til i Thessaloniki i Hellas der mange tusen mennesker kommer ulovlig over grensen fra Bulgaria.
Deltakerne fra Norge fikk blant annet se en film om menneskehandel, de besøkte en by i Bulgaria som var tom for jenter i alderen 17 til 35 år fordi de søkte lykke i Vesten. Noen håpte på modellkarriere, andre søkte øvrig arbeid, mens flere endte opp som sexslaver.
Stort marked for sexhandel
- Vi ble fortalt at 60 til 70 prosent av alle seksuelt aktive menn i Hellas hadde kjøpt sex. Dermed får du en helt annen kultur og et annet grunnlag for salg av mennesker. Det er lovlig med prostitusjon i Hellas, og vi kjørte bil gjennom Red Light District og så bordellvirksomheten på overflaten.
Håland synes det er tragisk at en del greske foreldre og besteforeldre kjører gutter til bordell når de kommer i konfirmasjonsalderen så de skal «få vite hvordan det gjøres».
- Det som gjorde sterkest inntrykk på meg var å se råskapen og urettferdigheten som finnes og som jeg nesten ikke var klar over eksisterte. Jeg har hørt om det, men det er noe helt annet å få førstehåndskjennskap til det og se og høre historier.
Hjertet blir revet i to
- Det var veldig vondt og tøft for oss alle å ta det inn over oss. Du føler at hjertet blir revet i to for du kjenner på urettferdighet og sinne. Samtidig føler du et håp om at det faktisk går an å gjøre noe ved at vi gjør noe sammen.
Intro-pastoren peker på at det anslagsvis er 27 millioner slaver i verden og at 1,3 millioner av disse er i sexindustrien. Ingen kan hjelpe alle, men det er mulig å hjelpe enkeltmennesker.
- Filmen, som viste reelle episoder som hadde hendt, gjorde et enormt inntrykk. Det var så rått, brutalt og vemmelig. Med sterke bilder ble det beskrevet det som er virkeligheten. Samtidig ble vi som var der nede fylt med håp, og vi bestemte oss for å bruke vår stemme for de stemmeløse.
Til Preikestolen i Norge
Håland forteller at de forrige onsdag fikk være med på Water for Freedom-kampanjen. Da delte de ut rundt 1.000 vannflasker påklistret en lapp om en hjelpetelefon som er åpen 24 timer i døgnet hele uken. 
- Der kan en ringe og få hjelp enten en har sett noen som er offer for menneskehandel, eller selv er det. Linjen ble åpnet i april i år og har hatt en enorm pågang.
A21 sier at bevisstgjøring er 90 prosent av løsningen når det gjelder menneskehandel. Og i England har temaet kommet inn i skolepensum.
- Vi vil jobbe for at menneskehandel blir pensum også i norske skoler. Og vi vil fortsette å bruke vår stemme som kirke og enkeltpersoner til å tale de stemmeløses sak. Konkret skal vi blant annet ha Fjelltur for frihet 15. september. Da håper vi å få med 200 til 300 mennesker til Prekestolen i Lysefjorden, sier Håland. (DAGEN)