STUDIO: Her er Einar Lunde i Dagsrevyens studio i 1978. I kveld leder han rikskringkastingens flaggskip for siste gang.

Takknemlig Lunde av lufta i kveld

Det er de færreste forunt å ha tilnærmet kultstatus ved avslutningen av sitt yrkesliv. Einar Lunde har det.

Han fikk massiv støtte da nyheten kom før jul om at han måtte slutte, og NRK-reporteren har hele syv ulike Facebook-grupper som støtter ham. Et par hundre mennesker er medlemmer. «Jeg slutter å se på Dagsrevyen hvis Einar Lunde slutter!», heter den ene gruppa. Den har 133 medlemmer alene.
Meningsmålinger har vist at Einar Lunde blir sett på som en av de mest troverdige journalistene i presse og kringkasting. Det er ikke noen dårlig posisjon å ha når han idag, mandag, 27. september, går på lufta for aller siste gang som programleder i Dagsrevyen. Det skjer på dagen 40 år etter at han gjorde det som fast ansatt for aller første gang.

Fotfulgt

Fram mot lørdagens Dagsrevy-sending er han i dagevis blitt fotfulgt av journalister fra ulike medier, og det var et fyldig innslag med ham i LørDagsrevyen. Da var han lørdagsgjesten i programmet han selv har ledet så mange ganger. Alle kolleger får ikke et slikt kringkastet farvel.
Det er derfor et paradoks at Dagsrevyens grand old man ikke avslutter sitt virke fordi han vil, men fordi arbeidsgiveren tvinger ham til det. Her er det snakk om prinsipper, og de blir ridd. Bakgrunnen er at Lunde ikke får fortsette å ta oppdrag som reiseleder i Sør-Afrika for en norsk turoperatør så lenge han er nyhetsanker i landets ledende redaksjon for TV-nyheter. Avgangen er påtvunget på grunn av blankpussede etiske regler om upartiskhet og uavhengighet. I grunnen går han vel av mest i protest, men likevel uten bitterhet:
- Jeg er full av takknemlighet for at jeg har gjort et valg, og jeg går med flagget til topps, sier han til DagenMagazinet som får ni kostbare minutter med den etterspurte presseveteranen mellom pågående medier som vil ha en prat og oppdrag han selv må ta seg av på fallrepet.
- Nå kan jeg nyte friheten til å gjøre hva jeg vil, og jeg kan reise til Sør-Afrika så ofte jeg vil og fortelle om uhyrlighetene under apartheid-styret og om det skjedde etterpå med forsoningen, sier Lunde.

Siden 1968

Einar Lunde fylte 67 år i mars, og han er klar for pensjonistenes rekker etter et langt og innholdsrikt journalistisk liv - selv om han hadde tenkt å holde på til han ble 70.
Han har vært å se i TV-ruta omtrent like lenge som mange nordmenn har hatt fjernsyn i stua. Starten var som sommervikar i Dagsrevyen i 1968. De siste 40 åra har han loset nordmenn gjennom viktige nyheter daglig, avbrutt av oppdraget som NRKs korrespondent i Afrika fra 1982 til -86 og andre feltoppdrag.
Dessuten hadde han permisjon fra 1973 til -75 for å jobbe for «Radio Voice of the Gospel» i Etiopia. I alt 70 reiser til Afrika er det blitt, og kontinentet ligger hans hjerte nær.
- Afrika er veldig vesentlig i min tid som journalist. Jeg har hatt noen av mine sterkeste opplevelser der, sier Lunde.

Nyerere

- Jeg har vært med på så veldig masse, svarer han på spørsmål om hva som er hans største journalistiske bragder. Han velger likevel ut et par: - Tre av mine reportasjer har vært brukt av FN for å vise brudd på sanksjonene mot Sør-Afrika i sin tid. Avskjedsintervjuet med Julius Nyerere i Tanzania var sensasjonelt. Da innrømmet han for første og eneste gang at hans politikk hadde vært forfeilet. Det gikk over hele verden og ble trykket i de fleste aviser, sier Lunde som også synes det har vært meningsfullt å lage reportasjer som har ført til ståhei i regjering og styringsverk hjemme i Norge.
- Jeg har satt pris på å få være med å påvirke og avsløre ting slik at nye regelverk er kommet, sier han uten å ha tid til å utdype for oss.

Biskop Lunde og Hallesby

Einar Lunde er er født i Oslo. Hans far var presten og pressemannen Sigurd Lunde som var biskop i Stavanger fra 1976 til -86. Han var også salmedikter, hadde journalistisk utdannelse fra USA og flere år som redaktør for Norsk Misjonstidende. Han ledet også salmeprogrammer på NRK radio.
På morssiden stammer han fra den kjente teologen Ole Hallesby. Han var Einar Lundes morfar og en kjent predikant med et mørkemannsstempel i samtiden.
I neste slektledd dukker det også opp en hyrde. Sønnen Per Christian er pastor for Trondheim Vineyard Kristne Fellesskap.

Vil savne kolleger

- Du har flere fanklubber på Facebook, og mange mener du er en svært troverdig journalist. Hvordan er det å være så populær?
- Det er veldig hyggelig, men jeg har beina godt plantet på jorda, forsikrer ankermann Lunde.
- Hva vil du savne når du slutter?
- Jeg vil savne mine kjære kolleger dypt. Det er et nært samhold i Dagsrevy-redaksjonen. Det er en fin gjeng som står i en utsatt jobb. Under sendingene, som er blitt mer og mer kompliserte å lede, sitter vi på stupkanten, beskriver Lunde.
- Hva skal du gjøre når siste sending er over?
- Jeg skal fortsette som reiseleder i Sør-Afrika, og jeg vil gjerne holde foredrag og kåserier, sier Lunde som også annonserer seg selv som en mulig debattleder i ulike fora - men ikke på TV heretter. Og om det blir med knallgul jakke eller oransje slips får tiden vise.