Tajik kritiserte uførekutt – stemte imot å gjøre noe med det

Nestleder Hadia Tajik er blant Ap-toppene som har kritisert regjeringens kutt i barnetillegget for uføre. Men da SV foreslo å fjerne kuttene, stemte hun imot.

SV-nestlederSnorre Valen stusset da han fikk se voteringsoversikten fraStortingets behandling av revidert nasjonalbudsjett onsdag. Der framgår det atTajik stemte imot forslaget fra SV.

Så sent som dagen før hadde Ap-nestlederen ført opp uførekuttet på en tipunkts "verstingliste" over prioriteringer fra regjeringen som Ap går imot.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Nå har vi en regjering som helst vil late som de ikke prioriterer 160 ganger mer i skattekutt til de rikeste, mens uføretrygdede og kronikere får smålige kutt, sa Tajik i intervjuet medABC Nyheter.

Skuffet

Tajik er ikke den eneste i Ap-ledelsen som har langet ut mot kuttene i barnetillegget. Ap-lederJonas Gahr Støre og nestlederTrond Giske har gjort det samme. Ap har sågar en egenfaktside om saken på nettet.

– Det er skuffende at Ap stemte imot å lette hverdagen for uføre forsørgere, spesielt når de dagen før var så tydelige i kritikken av regjeringen. At Ap stemte for andre av våre forslag i samme debatt, gjør dette enda mer uforståelig, sier Valen til NTB.

Regjeringens egne anslag viser at 367 familier rammes av uførekuttet. I snitt taper hver familie 29.410 kroner.

Tajik sier til NTB at Ap unnlot å stemme for SVs forslag fordi "det ikke er måten vi driver budsjettpolitikk på".

Andre tiltak

– SV fremmet en lang rekke forslag som vil ha store kostnader uten inndekning. Vi mener slike forslag hører hjemme i den ordinære statsbudsjettbehandlingen, og kan ikke behandle store ekstrasatsinger midt i året, framholder Ap-nestlederen.

Ifølge Arbeids- og sosialdepartementet ville det ha kostet 37 millioner kroner i 2017 å reversere endringen. Tajik viser til at Ap stemte imot da regjeringen og samarbeidspartiene kuttet i barnetillegget for uføre som del av budsjettavtalen for 2015. Men partiet har ikke reversert kuttet i sine alternative budsjetter.

– Vi har prioritert tiltak for gruppa som rammes, blant annet ved å styrke ordningen som skal gi barn fra familier med dårlig betalingsevne mulighet til å dra på ferie og delta på fritidsaktiviteter, framholder Tajik.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tviler på Ap

Debatten om barnetillegget for uføre går flere år tilbake. I 2011 ville Ap selv kutte i barnetillegget, men SV vant den interne dragkampen i den rødgrønne regjeringen, og barnetillegget ble ikke endret.

I 2014 var det på borgerlig side at uførestriden sto. Regjeringen foreslo å standardisere barnetillegget, men måtte gi tapt i budsjettforhandlingene med Venstre og KrF. I stedet ble det innført et tak på utbetalingene på 95 prosent av tidligere lønnsinntekt. De nye reglene skal fases inn og først tre i kraft for fullt fra 2019.

Årsaken til at barnetillegget endres er at det kan støte an mot arbeidslinjen. Men i 2014 viste tall fraFinansdepartementet at bare 625 uføre med barnetillegg tjente mer på trygd enn på å jobbe. Det er anslått at grepet vil gi innsparinger på 47 millioner kroner i helårseffekt.

– Denne saken bør ikke være en valgkampsak, det bør være noe vi forplikter oss til å gjøre noe med om vi vinner nytt flertall i høst, sier Valen. I SV er tvilen stor om Ap faktisk akter å reversere dette kuttet eller om partiet vil la det være, dersom partiet kommer i posisjon etter valget i høst.