– Ta pengepraten på hjemmebane

Det er ikke bare regjeringen som opplever budsjettkrise. Ifølge programleder i Luksusfellen er pengeprat i familien en stadig kime til konflikt.

En av tre mistenker en av sine nærmeste for å ha økonomiske problemer. Likevel er bare halvparten av disse villige til å ta opp problemet med vedkommende, ifølge en undersøkelse gjort av YouGov.

– Vi merker at økonomi er et tabu, sier Tone Totland som kurser par og familier i hverdagsøkonomi.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fortrukkede gardiner

– Når vi har holdt kurs er det enkelte som er bevisste på at gardinene må være trukket for, så ingen andre skal se at de er der

Da Tone og ektemannen bodde i England i to år ble de kjent med den internasjonale organisasjonenChristians Against Poverty. For tyve år siden begynte denne organisasjonen å gi hjelp til mennesker som måtte tvangsselge husene sine. Nå jobber de for å hjelpe folk på alle plan.

Oppholdet resulterte i at Tone og Haakon startet opp et frivillig arbeid i Norge der de tilbyr kurs i hverdagsøkonomi. Det har ikke tatt av, for å si det sånn. Mange opplever at terskelen er høy for å gå på kurs om privatøkonomi, og menighetene har ennå ikke fått opp øynene for tilbudet.

– Vi merker størst interesse fra damene.

– Hvorfor det?

– Jeg har ikke et stort grunnlag for å kunne si noe om det, men i samtaler med par får vi et inntrykk av at det er de som bekymrer seg mest for økonomien. Menn våger på sin side å ta større sjanser.

Tom for penger

Totland forteller om en kvinne som veldig gjerne ville gå på kurset, men som ikke fikk med seg mannen. Hver eneste måned opplevde hun at hun gikk tom for penger og måtte spørre mannen om mer. Det var greit for ham, men for henne opplevdes det vondt.

– Hun gikk på kurs hos oss og fikk satt opp budsjett. Det viste at hun gikk i minus hver måned. Det går ut over selvfølelsen hvis man opplever en skjev fordeling og stadig vekk må be den andre om penger, konstaterer hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I et annet tilfelle var kona svært bekymret for økonomien, noe som førte til konflikter mellom henne og mannen.

– Vi fikk gi dem økonomisk veiledning. Du skulle sett hvordan hun skinte etterpå! Mannen på sin side var veldig takknemlig. Muligheten til å snakke ordentlig sammen om økonomi og lage et system, førte til at de fikk det bedre sammen.

Den ene tar ansvar

– Våre deltakere har jo et problem når de kommer. Det er mye lettere å snakke om penger hvis ting går greit.

Hans erfaring er at en av partene tar ansvar for økonomien i forholdet. Det kan like gjerne være kvinner som menn.

– Akkurat nå gjør vi opptak med et par i Trondheim. Hun er økonomisjef og håndterer den daglige økonomien. Det er hun som passer på at de har nok penger på konto fra måned til måned. Han derimot, tenker at så lenge han jobber og tjener greit, må «det gå som det går.» Det har ført til en del konflikter dem imellom.

Skjev fordeling

– Hvem er det som bruker mest penger, han eller hun?

– Det er vanskelig å si noe generelt om det, og ikke har jeg sett undersøkelser på det heller. Det jeg har sett, og som går igjen blant deltakerne, er en skjev fordeling når det gjelder ansvaret for økonomien. Kvinnen er ofte den som tar mest ansvar for den daglige økonomien; for mat, klær, bursdagsgaver osv. Han har oftere ansvar for «de store tingene»: boliglån, billån, forsikring og bredbånd, for å nevne noe.

Kvadsheim oppfordrer kvinner til å være observante på en slik fordeling.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Når to stykker flytter sammen er det oftest hun som flytter inn til han. Når hun selger leiligheten, frigjøres egenkapital. Så blir hun boende hos ham, i hans leilighet. Lånet står på ham og hvis markedet fortsetter oppover er det han som får verdistigningen. Jeg oppfordrer derfor kvinner til å kjøpe seg inn i boligen slik at de har en sikkerhet der. Det er et faktum at kvinner har vanskeligere for å etablere seg etter et samlivsbrudd, sier han.

Kreditt

– Kan god tilgang til kreditt skape utfordringer?

– Ja, og en stor utfordring er at det nesten er lettere å få kreditt enn å handle brød og melk. Mange har ikke fått nok opplæring og har vanskelig for å se rekkevidden av at 25 prosent rente gir helt andre utslag enn 2 prosent rente. Da kan det lett oppstå økonomiske utfordringer.

– Hva er ditt råd til par som sliter økonomisk?

– Oppsøk hjelp. Det er god hjelp å få fra banken. Nav har et tilbud om gratis, økonomisk rådgivning. Det er en rettighet som alle innbyggere i kommunen har. Men det aller viktigste er å begynne å prate om felles økonomi. Bli enige om hva som eventuelt skal kuttes i det daglige forbruket.

I tilfeller der en av partene jobber deltid for å ta hånd om hus og barn, oppfordrer han den andre til å sette inn penger på pensjonssparing.

– Det er ikke gitt at man holder sammen, eller den ene kan falle fra. Sett inn penger på den som jobber deltid, oppfordrer han.

Tre kontoer

Når ekteparet Totland underviser, oppfordrer de folk til å ha tre kontoer. En regningskonto, en sparekonto og en brukskonto.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Sett av penger til regninger, til oppussing, bil osv. Ved å lage systemer får man en oversikt over hva man kan bruke fra måned til måned. Felles mål er viktig og vi har tro på felles økonomi. Men pass på at dere som er voksne får «lommepenger» dere kan bruke som dere vil. Vi har par som har hatt utrolig stor glede av det rådet, forteller hun.

– Hvorfor er det viktig å undervise om økonomi i menighetene?

– Fordi det er vanlige folk med vanlige problemer som går der. De økonomiske utfordringene er nok like store der som utenfor menigheten. I tillegg vil et slikt kurs være en god anledning til å invitere folk inn som vanligvis ikke går der. Ved å lære dem om hverdagsøkonomi kan vi vise dem noe av Guds godhet, sier hun.