Fader Jaques og Oud-spiller Aboud Zeino sammen med sangere i koret. Foto: Førdefestivalen

Syrisk-ortodoks messe i Førde kirke

Den syrisk-ortodokse messen som søndag blir avholdt i Førde kirke, er ifølge arrangørene trolig den første av sitt slag i Norge.

Messen blir holdt i sammenheng med Førdefestivalen, et årlig arrangement som finner sted i Førde i uke 27.

Det syrisk-ortodokse kirkesamfunnet er det eneste i verden som fortsatt har liturgien på arameisk, Jesus sitt eget morsmål.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Festivalen har sendt ut en pressemelding og et intervju med fader Jaques, prest i en kirke i Zahle. Zahle ligger i Bekaa-dalen nord for Beirut. Fader Jaques er i Førde med et kor som holdt konsert i kirken fredag kveld.

I intervjuet forklarer presten bakgrunnen for søndagens noe spontane messe.

– Vi tenkte at det var lenge å gå fem dager uten messe. Vi kom hit på onsdag og reiser hjem søndag. Hjemme pleier vi å ha messe hver dag, sier han.

– Detter er en god mulighet til å feire sammen med folk fra den syrisk-ortodokse grenen av de kristne i verden. Gresk-ortodokse finnes det flere av i Norge, men de har en svært ulik måte å holde gudstjeneste på, fortsetter Jaques, som opprinnelig kommer fra Syria, men har bodd med sin kone i Libanon i en årrekke.

Inviterer nordmenn

– Hvordan ser du på at norske lutheranere vil gå til nattverd med dere?

– Det er svært hyggelig om de vil det. Jeg ser på nattverden som et fellesskapsmåltid mellom alle som er døpt, sier presten.

– Hva vil det gi folk å delta på denne messen?

– For det første vil jeg be Gud om å hjelpe og signe dette landet, og for det andre vil jeg be folk her om å elske Gud. Når man ser alt som skjer i verden for tiden, og særlig i Midtøsten, er det svært viktig å tenke gjennom hvordan man skal handle. Det er min bønn at folk må være sterke og våkne og gjøre det som er rett her i dette utrolig vakre landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bilde fra nattverd i kirken i Zahle. Foto: Privat
Les også
Erkebiskop Salibas dør er alltid åpenDen syrisk-ortodokse kirke
Les også
Dype røtter, såre minnerSyrianere
Les også
Hvordan støtte kristne i Midtøsten?
Les også
De er den siste kristne restSyrianerne
Les også
Grekeres krisehavn – og snart syreres?Gresk-ortodoks jubileum