Syria-samtaler i Genève fastlåst

Mandagens samtaler om Syria i Genève låste seg allerede i starten da partene skulle gå løs på det brennbare temaet om en overgangsregjering.

Et med­lem av ek­sil­op­po­si­sjo­nens de­le­ga­sjon, Rima Flei­han, sier at sam­ta­le­ne ikke var kon­struk­ti­ve fordi re­gi­mets re­pre­sen­tan­ter in­sis­ter­te på å snak­ke om ter­ro­ris­me i ste­det for over­gang til et nytt styre.

Op­po­si­sjo­nens sjef­for­hand­ler sier at re­gi­mets stand­punkt er i strid med mål­set­tin­gen for hele kon­fe­ran­sen, som er å be­re­de grun­nen for en over­gangs­re­gje­ring.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

En kilde som står re­gi­met nær, sier at det hele låste seg da op­po­si­sjo­nen av­vis­te en prin­sipp­er­klæ­ring fra re­gi­met. Der­et­ter var det ikke mer å snak­ke om.

Prin­sip­per

I prin­sipp­er­klæ­rin­gen re­gi­met la fram man­dag mor­gen, var ikke mu­lig­he­ten for en over­gang nevnt med et ord.

I ste­det heter det at det sy­ris­ke folk må få velge sin re­gje­ring fritt og uten inn­blan­ding uten­fra, en klar re­fe­ran­se til kra­vet om at Assad går av og en over­gangs­re­gje­ring tar over.

Før møtet åpnet man­dag sa op­po­si­sjo­nens tals­mann Louay Safi at tids­punk­tet var kom­met for å drøf­te over­gan­gen fra dik­ta­tur til de­mo­kra­ti.

- Vi må be­gyn­ne å se om re­gi­met er vil­lig til å gå for en po­li­tisk løs­ning eller om de fast­hol­der at de vil ha en mi­li­tær løs­ning, sier han.

Re­gi­met har imid­ler­tid på for­hånd ute­luk­ket en­hver mu­lig­het for at pre­si­dent Bashar al-As­sad går av.

Let­te­re stem­nin­gen

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det var ven­tet at sam­ta­le­ne man­dag ville bli tøf­fe­re enn i hel­gen. Stem­nin­gen var et lite hakk let­te­re enn pes­si­mis­te­ne hadde fryk­tet da par­te­ne for førs­te gang møt­tes an­sikt til an­sikt lør­dag, under for­hand­lin­ger ledet av FN-ut­sen­din­gen Lak­h­dar Bra­hi­mi.

Søn­dag sa den sy­ris­ke re­gje­rin­gen seg vil­lig til å la kvin­ner og barn for­la­te de be­lei­re­de og opp­rørs­kon­trol­ler­te nabo­la­ge­ne i byen Homs.

Spørs­må­let om fan­ger ble også be­rørt søn­dag. Opp­rø­rer­ne sier de har lagt fram en liste over 47.000 men­nes­ker i re­gi­mets fengs­ler, in­klu­dert 2.300 kvin­ner og barn. Re­gi­met på sin side vil også ha lis­ter over fan­ger i opp­rø­rer­nes hen­der.

Opp­ford­ring fra USA

USA sa man­dag at det ikke var nok å la kvin­ner og barn for­la­te Homs og opp­ford­ret re­gi­met til å slip­pe hu­ma­ni­tær hjelp inn i den be­lei­re­de byen.

- Si­tua­sjo­nen er de­spe­rat, og folk sul­ter, sier USAs uten­riks­de­par­te­ments tals­mann Edgar Vas­quez og leg­ger til at alle si­vi­le må få mu­lig­he­ten til å be­ve­ge seg fritt.

Han be­skyld­te re­gi­met for å bruke samme tak­tikk som de har gjort tid­li­ge­re i Moua­de­mi­yah, der de også åpnet for en be­gren­set eva­ku­e­ring, men ikke slapp inn noe mat eller annen hu­ma­ni­tær hjelp.

NTB