Syria-kriger og dansk jente i varetekt for å ha planlagt skoleangrep

En tidligere Syria-kriger og en dansk 16 år gammel jente er varetektsfengslet for å ha planlagt å angripe to skoler, blant dem en jødisk skole.

Jenta er tidligere omtalt etter at hun i januar ble varetektsfengslet. Siktelsen mot henne ble holdt hemmelig, men dansk TV 2 meldte at den omfattet besittelse av sprengstoff, prøvesprengning og støtte til terrorhandlinger. Jenta er etnisk dansk og konverterte i fjor høst til islam.

LES:Lars Vilks: – Presset mot ytringsfriheten øker

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tirsdag fikk hun forlenget varetekt fram til 30. mars, sammen med en 24 år gammel tidligere Syria-kriger, som fra før ikke har vært omtalt i saken.

Siktelsene mot de to har vært holdt hemmelig for offentligheten i nesten to måneder, inntil aktor Kristian Kirk leste opp siktelsen før dørene ble lukket i tingretten i Holbæk tirsdag.

Ifølge påtalemyndigheten planla paret å angripe barneskolen Sydskolen i Fårevejle og den jødiske Carolineskolen i København. Dansk politi har i samarbeid medPolitiets Efterretningstjeneste (PET) innført sikkerhetstiltak ved de to skolene.

Ifølge siktelsen har 24-åringen skaffet bombeoppskrifter mens jenta har skaffet kjemikalier og forsøkt å fremstille sprengstoffet TATP (triacetontriperoksid). TATP er et sprengstoff av samme type som ble brukt i flere kjente terrorangrep og skal være relativt enkelt å lage. Men det er så ustabilt at det har fått tilnavnet «Satans mor».