- Syria har ødelagt produksjonsanlegg for kjemivåpen

Syria har iføl­ge OPCW øde­lagt alle an­legg og alt ut­styr for pro­duk­sjon og blan­ding av kje­mis­ke våpen.

Det er OPCW, Or­ga­ni­sa­sjo­nen for for­bud av kje­mis­ke våpen, som mel­der dette etter at in­spek­tø­rer fra or­ga­ni­sa­sjo­nen har be­søkt 21 av 23 ste­der der Syria har hatt kje­mis­ke strids­mid­ler og våpen.

De to siste ste­de­ne skal ha vært for far­li­ge å in­spi­se­re, men iføl­ge OPCW var ut­sty­ret al­le­re­de flyt­tet til andre ste­der som er blitt in­spi­sert.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Sik­ker

- OPCW er sik­ker på at or­ga­ni­sa­sjo­nen har ve­ri­fi­sert og sett alt opp­gitt ut­styr til pro­duk­sjon/blan­ding/fyl­ling øde­lagt fra alle de 23 ste­de­ne, skri­ver or­ga­ni­sa­sjo­nen i en rap­port iføl­ge Reu­ters.

Syria har der­med holdt en vik­tig frist i et am­bi­siøst pro­gram for å ruste ned, iføl­ge OPCW.

I hen­hold til en av­ta­le meg­let fram av Russ­land og USA hadde Syria frist til 1. no­vem­ber for å gjøre alt pro­duk­sjons- og på­fyl­lings­ut­styr ubru­ke­lig. Det målet er nå inn­fridd, iføl­ge OPCW. Innen midt­en av 2014 skal alle lagre av kje­mis­ke strids­mid­ler og -vå­pen være øde­lagt.

Be­nek­ter

Sy­ris­ke myn­dig­he­ter har en rekke gan­ger blitt an­kla­get for å ha brukt kje­mis­ke våpen mot opp­rø­re­re og si­vil­be­folk­nin­gen, blant annet 21. au­gust da mange hund­re men­nes­ker ble drept i ut­kant­en av Da­mas­kus. As­sad-re­gi­met be­nek­ter alt og sier det er opp­rø­rer­ne som har brukt slike våpen.

Kje­mis­ke våpen er et masse­ut­ryd­del­ses­vå­pen og for­budt å bruke, også i krig. En­hver bruk er der­for en krigs­for­bry­tel­se. (©NTB)