Syria beskyldes for å ha drept tusenvis av fanger

Likvideringer av minst 11.000 fanger - det er hva syriske tjenestemenn anklages for etter at tre anerkjente jurister har gått gjennom 55.000 bilder som skal være smuglet ut av Syria.

Både USA og FN rea­ge­rer sterkt på opp­lys­nin­ge­ne.

- Mel­din­ge­ne om tor­tur og drap på tu­sen­vis av fan­ger i Syria er gru­som­me og tyder på at det er be­gått om­fat­ten­de og til­syne­la­ten­de sys­te­ma­tis­ke over­grep av re­gi­met, sier Marie Harf, tals­kvin­ne for det ame­ri­kans­ke uten­riks­de­par­te­men­tet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun føyer til at bil­de­ne er helt for­fer­de­li­ge.

FNs høy­kom­mis­sær for men­neske­ret­tig­he­ter, Navi Pil­lay, sier at rap­por­ten er svært uro­vek­ken­de.

- An­tall døde i fan­gen­skap er, hvis det blir be­kref­tet, vir­ke­lig for­fer­de­lig, sier Pil­lay.

Rap­por­ten ble of­fent­lig­gjort av avi­senThe Guar­di­an , CNN og det tyr­kis­ke ny­hets­by­rå­et Ana­to­lia tirs­dag, dagen før re­pre­sen­tan­ter fra over 40 land møtes til freds­kon­fe­ran­se for Syria i Mon­treux i Sveits.

Av­hop­per og fo­to­graf

Den er laget av tre fram­stå­en­de in­ter­na­sjo­na­le ju­ris­ter som har job­bet for ulike in­ter­na­sjo­na­le krigs­for­bry­ter­dom­sto­ler og er ba­sert på tu­se­ner av bil­der av drap og over­grep, an­gi­ve­lig smug­let ut av en mann som sier han har hop­pet av fra det sy­ris­ke mi­li­tær­po­li­ti­et.

Rap­por­ten er skre­vet på opp­drag fra Qatar, som er kjent som en støtte­spil­ler til opp­rø­ret mot Sy­rias pre­si­dent Bashar al-As­sad.

De tre ju­ris­te­ne mener at bil­de­ne min­ner om døds­lei­re­ne som ble etab­lert av na­zis­te­ne under annen ver­dens­krig. De er klare bevis på at fan­ge­ne sul­ter og at de blir kvalt og slått i fengs­le­ne til As­sad-re­gi­met, fram­hol­der de.

Bil­de­ne som an­gi­ve­lig er av fan­ger som var fengs­let mel­lom mars 2011 og au­gust 2013, viser ut­mag­re­de, blo­di­ge lik som alle bærer tegn på tor­tur. Noen har fått øyne­ne stuk­ket ut, mens andre viser tegn på kvel­ning, elek­tris­ke støt eller slag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Eks­per­ter

Rap­por­ten er skre­vet av Des­mond de Silva, som var ho­ved­ak­tor i krigs­for­bry­ter­dom­sto­len for Sierra Leone, Geoff­rey Nice, som var ho­ved­ak­tor i saken mot Ju­go­sla­vias pre­si­dent Slo­bo­dan Miloševic, og David Crane som tok ut til­ta­len mot den tid­li­ge­re li­be­ris­ke pre­si­den­ten Char­les Taylor.

Rap­por­ten ba­se­rer seg på 55.000 fo­to­gra­fi­er som ble smug­let ut på minne­pin­ner til en kon­takt i Den sy­ris­ke na­sjo­nal­be­ve­gel­sen, en mot­stands­be­ve­gel­se som støt­tes av Qatar.

Fo­to­gra­fi­enes ekt­het kan ikke be­kref­tes på annet hold, men de tre eks­per­te­ne på krigs­for­bry­tel­ser fin­ner dem li­ke­vel tro­ver­di­ge etter å ha in­ter­vju­et man­nen som kom med bil­de­ne. De har brukt ti dager på å gå gjen­nom ma­te­ria­let.

- Klare bevis

De Silva sier at bil­de­ne er et klart bevis på at re­gi­met til Sy­rias pre­si­dent Bashar al-As­sad står bak lik­vi­de­rin­ger på et «in­du­stri­elt nivå», og Crane sier man nå har grunn­lag for å ta ut sik­tel­se mot sy­ris­ke tje­neste­menn for krigs­for­bry­tel­ser.

- Dette er de førs­te klare be­vi­se­ne på hva som har skjedd med minst 11.000 men­nes­ker som er blitt tor­tu­rert, lik­vi­dert og ty­de­lig­vis kas­sert, sier han.

For­fat­ter­ne av rap­por­ten sier den er over­sendt til FN, re­gje­rin­ger i en rekke land og men­neske­ret­tig­hets­or­ga­ni­sa­sjo­ner.

Assad selv av­vi­ser at hans re­gi­me har be­gått krigs­for­bry­tel­ser mot sitt eget folk. Han sier re­gi­met kjem­per mot ter­ro­ris­ter. Re­gi­met har ikke kom­men­tert den kon­kre­te rap­por­ten.

Til døds­at­tes­ter

Man­nen som smug­let ut bil­de­ne, sier til The Guar­di­an at hans jobb var å fo­to­gra­fe­re de døde slik at det kunne ut­ste­des døds­at­test til fa­mi­lie­ne uten at det ble nød­ven­dig å be de på­rø­ren­de om å komme og se selv.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det kunne være opp til 50 lik om dagen, og det kunne ta fra 15 til 30 mi­nut­ter å fo­to­gra­fe­re hvert av dem, sier man­nen som vil være ano­nym, men kal­ler seg Caesar. Han sier han ikke selv var vitne til lik­vi­de­rin­ger.

De på­rø­ren­de ble for­talt at deres slekt­nin­ger døde enten av hjerte­in­farkt eller puste­pro­ble­mer, iføl­ge rap­por­ten. (©NTB)