DEBATT: Redaktør Magne Lerø ønsker kirkelig debatt om ­pensjonsalder for biskoper.

Synes biskoper bør gå av tidligere

Teolog og redaktør Magne Lerø tror flere biskoper kunne gjort mer nytte for seg hvis de gikk over i en annen rolle noen år før de fyller 70. MF-rektor Vidar L. Haanes er skeptisk til å gjøre dette til en generell regel.

– Det er positivt at biskopene fortsetter å meddele seg i offentligheten, sier Magne Lerø i en kommentar til Tor B. Jørgensens planer om å engasjere seg som emeritert biskop.

Friere rolle

Redaktøren i Ukeavisen Ledelse nevner Gunnar Stålsett og Andreas Aarflot som eksempler på tidligere biskoper som har latt høre fra seg som pensjonister. Han mener flere burde gjøre det samme.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg har ingen problemer med det så lenge de unngår å kommentere forhold i eget bispedømme, sier Lerø.

Lerø synes også at debatten om tidligere biskopers offentlige rolle aktualiserer spørsmålet om hvor lenge biskopene bør stå i stillingen.

– Skulle det være slik at biskopene står på til de siste kreftene ebber ut, eller bør de gå av tidligere og få en mer fri rolle som forkynnere, debattanter og vikarprester? Vi bør få en debatt om dette i kirken, sier han.

Redaktøren viser til at det i samfunnet generelt er på tale at folk skal stå lenger i jobb, men tror det er en fordel om ledere kan trappe ned gradvis. En tidligere biskop med god tid til samtale tror han kunne vært en stor ressurs for mange prester.

– Det er faktisk en god del biskoper som burde gått av tidligere fordi helsen deres er for dårlig. En del går for halv maskin på slutten, og det er ingen tjent med, sier han.

Ingen tvang

Rektor Vidar L. Haanes ved Menighetsfakultetet synes ikke nødvendigvis at biskoper må gå av tidligere enn i dag. Øvre aldersgrense er 70 år.

– Men jeg ser fordeler med å vurdere en åremålsordning for biskoper. I praksis vil dette kunne bety det samme. Det vil også kunne gjøre det mulig for flere å si ja til et bispekall. For mange kan det oppleves som et langt løp hvis man spørres eller nomineres når man er i 50-årene og tenker at man skal sitte til man er 70, sier Haanes.

Han påpeker at biskoper også har anledning til å gå av tidligere hvis man ønsker det.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg er skeptisk til å gjøre det til en generell regel at biskopene skal slutte før, sier Haanes.

Les også
Blir ikke en helt vanlig pensjonist