Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge utenfor Stockholm hvor den syke mannen er innlagt. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / NTB scanpix

Syk mann i Sverige får snart svar på ebolatest

En mann som er innlagt på isolat i Sverige, får mandag trolig vite om han er smittet av ebola eller en langt mindre alvorlig sykdom.

Svenske myndigheter understreker at det er svært lite sannsynlig at den unge mannen er smittet av ebolaviruset. Men de ønsker ikke å ta noen sjanser, og mannen ble søndag hentet av helsepersonell i beskyttelsesdrakter i Solna like nord for Stockholm.

Spørsmål fra mediene gjorde at myndighetene valgte å sende ut en pressemelding om saken. Mannen har ingen konkrete ebolasymptomer bortsett fra feber som oppsto etter en reise i et område i Vest-Afrika som er rammet av sykdommen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Da må vi utelukke at det kan dreie seg om ebola, sier Åke Örtqvist, smittevernsjef i Stockholms län.

Én test i måneden

Den unge mannen er innlagt på infeksjonsklinikken ved Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge. Her ligger han på et spesialinnredet rom hvor han kun får ha kontakt med helsepersonell.

Prøvesvaret kommer trolig mandag, ifølge Folkhälsomyndigheten, som opplyser at den i snitt gjennomfører én ebolatest i måneden. Helt uvanlig er det altså ikke at folk sjekkes for ebola i Sverige.

– Det er alltid behandlende lege som avgjør hvordan svaret skal tolkes og om det trengs flere tester, sier Folkhälsomyndighetens pressesjef Christer Janson.

– Ikke kontakt med syke

Mens den syke mannen var i Afrika, skal han ikke ha hatt kontakt med noen ebolasyke. Derfor er risikoen for at han kan være smittet, svært liten, ifølge Örtqvist.

– Det er trolig noe helt annet, sier han.

For knappe to uker siden ble det slått alarm på grunn av mistanke om at en person var smittet av ebola i Tyskland. Senere samme dag viste det seg å ikke være ebola, men trolig magesyke.

Ebolaepidemien i Vest-Afrika har herjet i flere måneder. Det har ikke lyktes myndighetene å få kontroll over utbruddet, som regnes som det verste noensinne med over 1.550 døde.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Verdens helseorganisasjon (WHO) skal tidlig i september holde møter om nye medisiner og vaksiner som potensielt kan brukes for å stanse det dødelige ebolautbruddet.

Les også
Første tilfelle av ebola i Senegal
Les også
WHO: Ebolaepidemien kan ramme 20.000 personer
Les også
Flere charterturer kanselleres fra Norge til Vest-Afrika
Les også
UD fraråder reiser til ebola-rammede land
Les også
Ebolafri lege takker GudEbola