Syfilisutbruddet blant homser fortsetter

Det er ikke bare HIV som øker blant homoseksuelle menn. Syfilis utbrer seg også i minoritetsgruppen.

Folkehelseinstituttet (FHI) fikk i 2007 meldt 61 tilfeller av nysmitte med syfilis i Norge. Av disse er 54 menn smittet homoseksuelt. Dette er på samme nivå som i 2006, og viser at utbruddet blant menn som har sex med menn (MSM) fortsatt holder seg på et høyt nivå.

Syv av de 61 meldte tilfellene i 2007 smittet heteroseksuelt, seks menn og en kvinne. Alle disse ble smittet utenfor Norge, skriver FHI på sine hjemmesider.

I gruppen MSM var 38 personer smittet i Oslo og fire smittet andre steder i Norge. Tolv av mennene var smittet i utlandet, de fleste i Europa.

– Syfilis- og hivsituasjonen blant homoseksuelle menn har klare likehetstrekk, sier seniorrådgiver Øivind Nilsen ved Folkehelseinstituttet

– De fleste er hjemmehørende og smittet i Oslo og smitten skjer i stor grad på de samme arenaer for tilfeldig sex. Vi ser også at 18 av 54 tilfeller av de som fikk syfilis i 2007 er tidligere kjente hiv-positive. Dette viser at mange hiv-positive praktiserer ubeskyttet sex i dette miljøet, sier Nilsen.


DM