Sverre Magnus i barnetoget for første gang

Vår­var­men meld­te sin an­komst på Skau­gum da prins Sver­re Mag­nus i år fikk gå i sitt førs­te 17. mai-tog. Men hel­digst med været på na­sjo­nal­da­gen var nord­len­din­ge­ne.

Sju år gamle Sver­re Mag­nus går i andre klas­se på Jans­løk­ka skole og fikk for­nøyd lov til å de­bu­te­re i barne­to­get, ak­ku­rat som hans ni år gamle søs­ter gjor­de på na­sjo­nal­da­gen i fjor. Også prin­ses­se Ing­rid Alex­and­ra gikk i andre klas­se da hun for førs­te gang gikk i barne­to­get.

Tid­li­ge­re er det bare den nå 16 år gamle Ma­ri­us Borg Høiby som har fått gå i barne­tog i Asker.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De to yngs­te i kron­prins­fa­mi­li­en fikk lov til å slut­te seg til Jans­løk­ka skole etter at de først hadde hilst barne­to­get på trap­pa på Skau­gum.

Milly Kakao

Som i fjor var fa­mi­li­ens kjæle­deg­ge, hun­den Milly Kakao, pyn­tet med sløy­fe­bånd i rødt, hvitt og blått rundt hal­sen.

Mens kron­prins Haa­kon var kledd i As­ker-bu­nad i den etter­leng­te­de vår­var­men på Skau­gum, stil­te kron­prin­ses­se Met­te-Ma­rit denne gan­gen i Ro­ga­land-bu­nad. Prin­ses­se Ing­rid Alex­and­ra hadde på seg As­ker-bu­nad, mens de to gut­te­ne stil­te i bu­na­der fra Vest-Ag­der.

Se­ne­re på dagen vin­ket fa­mi­li­en til barne­ha­vet på Slotts­plas­sen, sam­men med kong Ha­rald og dron­ning Sonja.

Best vær i nord

Men det var Nord-Nor­ge som fikk det beste 17. mai-væ­ret. Al­ta­pos­ten mel­der om 18 varme­gra­der og sol fra sky­fri him­mel, mens sola også viste seg mer enn vars­let i øst­li­ge deler av Finn­mark.

I Faus­ke pas­ser­te grade­stok­ken 15 gra­der i det Avisa Nord­land be­skri­ver som et sjel­dent vak­kert vår­vær. 3.000 barn og voks­ne fylte ga­te­ne i det som også er kjent som mar­mor­byen.

Nord­lys mel­der om en sol­rik og varm fei­ring i Troms, men Sval­bard mar­ker­te dagen med snø og rundt null gra­der.

Hak­ket is i dage­vis

I Sør-Nor­ge var na­sjo­nal­dags­væ­ret mer ujevnt. I Oslo høl­jet det kraf­tig ned på barne­to­get på Slotts­plas­sen i noen få mi­nut­ter tid­lig på etter­mid­da­gen, men el­lers var det varmt og tid­vis sol­rikt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I Ven­ne­sla i Vest-Ag­der hadde dug­nads­gjen­gen hak­ket is i flere dager, men ikke fått bort alle flek­ke­ne på bak­ken, skri­ver Fædre­lands­ven­nen.

Reg­net kom også i store meng­der idet barne­to­get star­tet, men folk koste seg li­ke­vel, skri­ver avisa.

I Ber­gen var det varmt, men reg­net holdt seg ikke helt vekk. Me­teoro­lo­ge­ne lover imid­ler­tid årets hit­til fi­nes­te dag pinse­af­ten, skri­ver Ber­gens Ti­den­de.

Stol­ten­berg i Stock­holm

Stats­mi­nis­ter Jens Stol­ten­berg talte i Stock­holm 17. mai. Den store 17. mai-fei­rin­gen i Sve­ri­ges ho­ved­stad ser han på som et tegn på lan­de­nes gode na­bo­skap.

- Her i Stock­holm fin­ner vi en av de størs­te 17. mai-fei­rin­ge­ne uten­for Nor­ges gren­ser. Fei­rin­gen her er til for­veks­ling lik fei­rin­gen i Norge. Det er et tegn på godt na­bo­skap at så mange men­nes­ker hvert enes­te år fei­rer 17. mai midt i hjer­tet av Stock­holm, sa stats­mi­nis­ter Jens Stol­ten­berg i sin 17. mai-tale.

Etter talen som ble holdt i Kungsträdgår­den midt i Stock­holm, gikk han i 17. mai-to­get til dyre­par­ken Skan­sen.

Hil­sen fra MGP

Nor­ges Me­lo­di Grand Prix-håp, Mar­ga­ret Ber­ger, var fre­dag gjen­nom ge­ne­ral­prø­ven til lør­da­gens fi­na­le i Malmø. Hun be­nyt­tet tiden uten­om til å slap­pe av, men send­te ut en mel­ding hvor hun gra­tu­ler­te Norge med dagen.

- Dette er en dei­lig dag å være en del av den nors­ke de­le­ga­sjo­nen på. Jeg så stolt og glad! Jeg har star­tet na­sjo­nal­da­gen med en tid­lig og hyg­ge­lig fro­kost sam­men med gjen­gen og søst­re­ne mine, før det bærer rett i smin­ken og så ut i are­na­en, med­del­te hun. (©NTB)

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
17. mai, en dag for å takke