Sveriges finansminister møtte homoaktivister i Uganda

Stockholm (NTB-TT): Sveriges finansminister markerte mandag sin misnøye med Ugandas nye lov mot homofili og dro rett i et møte med homoaktivister da han ankom landet.

Fi­nans­mi­nis­ter An­ders Borgs besøk i Ugan­da var plan­lagt for lenge siden, og det var der­for til­fel­dig at han ankom lan­det samme dag som pre­si­dent Yow­eri Muse­veni un­der­teg­net den kon­tro­ver­si­el­le loven.

Loven in­ne­bæ­rer blant annet at ho­mo­fi­le ri­si­ke­rer feng­sel på livs­tid der­som de prak­ti­se­rer sin sek­su­el­le leg­ning, og den gjør det også straff­bart å ikke an­mel­de noen som kan mis­ten­kes for å være ho­mo­fi­le.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Norsk bi­stands­ynd­ling

Ugan­da har vært norsk bi­stands­ynd­ling i Afri­ka og lan­det har siden Muse­veni kom til mak­ten i 1986 mot­tatt over 6 mil­li­ar­der bi­stands­kro­ner fra Norge.

Bi­stan­den har de siste årene lig­get på rundt 400 mil­lio­ner kro­ner i året, men 50 mil­lio­ner av årets bi­stand vil bli holdt til­ba­ke i pro­test mot den nye loven mot ho­mo­fi­li.

- Vi har gjen­nom flere år sett en ne­ga­tiv ut­vik­ling i men­neske­retts­si­tua­sjo­nen i Ugan­da. Vi fryk­ter i lik­het med lo­ka­le or­ga­ni­sa­sjo­ner at loven vil føre til for­føl­gel­se av sek­su­el­le mi­no­ri­te­ter i lan­det, sa uten­riks­mi­nis­ter Børge Bren­de (H) man­dag.

- So­si­al im­pe­ria­lis­me

Pre­si­dent Muse­veni in­vi­ter­te in­ter­na­sjo­nal pres­se til å over­være man­da­gens un­der­teg­ning av loven. Han be­nyt­tet an­led­nin­gen lange ut mot vest­li­ge land, som han an­kla­ger for å drive «so­si­al im­pe­ria­lis­me» gjen­nom å for­sø­ke å på­fø­re afri­kans­ke land sine egne so­sia­le ver­di­er.

Borg viste med ty­de­lig­het hva han og Sve­ri­ge mener om saken da han ankom Kam­pa­la man­dag kveld og dro di­rek­te til et møte med ho­moak­ti­vis­ter, mel­der Sve­ri­ges Radio.

- Svensk bi­stand hand­ler mye om å støt­te or­ga­ni­sa­sjo­ner som ar­bei­der med men­neske­ret­tig­he­ter og styr­ke det si­vi­le sam­funn. Dette er en vel­dig na­tur­lig opp­ga­ve for Sve­ri­ge i denne typen land, sa Borg.

Sve­ri­ge gir årlig 250 mil­lio­ner kro­ner til Ugan­da og har fore­lø­pig ikke vars­let kutt eller om­dis­po­ne­ring av bi­stan­den. (©NTB)

Les også
Museveni undertegner omstridt homolov