Sverigedemokratene med utstrakt hånd

Parti­le­der Jim­mie Åke­s­son i kon­tro­ver­si­el­le Sve­ri­ge­de­mo­kra­te­ne åpner for å legge inn­vand­rings­de­bat­ten til side. Men bare mid­ler­ti­dig.

I et stør­re in­ter­vju med Svens­ka Dag­bla­det kom­mer parti­le­de­ren med det han kal­ler en ut­strakt hånd til sine po­li­tis­ke mot­stan­de­re.

Dem er det mange av. Sve­ri­ge­de­mo­kra­te­ne er blitt nær­mest fros­set ut av de andre svens­ke par­ti­ene, som ikke vil ha noe å gjøre med det kon­tro­ver­si­el­le par­ti­et.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I in­ter­vju­et åpner Åke­s­son for å legge inn­vand­rings­spørs­må­let til side mid­ler­ti­dig for å gjøre seg og par­ti­et mer spi­se­li­ge for de andre par­ti­ene.

- Dette er en ut­strakt hånd fra min side. Jeg sier nå: hvis dere har pro­ble­mer med å snak­ke om inn­vand­rings­po­li­tik­ken, så kan vi snak­ke om noe annet. Hvis vi får en vans­ke­lig par­la­men­ta­risk si­tua­sjon etter val­get, har vi et fel­les an­svar for å løse den. Det er min prag­ma­tis­ke hold­ning, sier han til avi­sen.

På spørs­mål om dette betyr at par­ti­et ikke kre­ver gjen­nom­slag i inn­vand­rings­spørs­må­let for å støt­te ett parti eller en koa­li­sjon, sva­rer han slik:

- Hvis po­si­sjo­ne­ne er fast­lås­te, og man hen­vi­ser til det spørs­må­let, kan det være en bra åp­ning for lang­sik­tig dia­log å be­gyn­ne med å snak­ke om noe annet. Det tror jeg alle vin­ner på. Så er det klart at jeg ikke kom­mer til å slip­pe inn­vand­rings­po­li­tik­ken. Den er vik­tigst for våre vel­ge­re, sier Åke­s­son.

Sve­ri­ge­de­mo­kra­te­ne kan no­te­re en opp­slut­ning på 9 pro­sent i den siste me­nings­må­lin­gen fra SIFO. Det betyr at par­ti­et kan ende opp som Sve­ri­ges tred­je størs­te. (©NTB)