OPPRØRT: Israels forsvarsminister Ehud Barak er lite begeistret for Aftonbladets artikkel og vurderer søksmål mot avisen.

Sverige fordømmes i Israel

Forsvarsminister Barak vurderer søksmål mot avisen Aftonbladet etter denne ukens antisemittiske artikkel. Utenriksminister Lieberman minner om Sveriges antijødiske holdning under holocaust.

Temperaturen var i går fremdeles høy i israelsk presse og offentlighet etter at journalist Donald Boström i Aftonbladet mandag beskyldte den israelske hæren for å drive systematisk innhøsting av kroppsorganer fra arabiske dødsofre i Midtøsten.

Dobbelt ille

- Dette er en klassisk blodanklage på nivå med hele den bloddryppende antisemittiske tradisjonen, har en lang rekke politikere og mediefolk i israelske aviser denne uken fremholdt. Derfor tok man i Israel med tilfredshet imot en offisiell beklagelse som den svenske ambassadøren i Tel Aviv, Elisabet Bonniers, sendte ut.
Men så distanserte det svenske utenriksdepartementet seg fra ambassadøren og sa at hun bare hadde gitt uttrykk for en privatmening. Det utløste nye heftige reaksjonsbølger i Israel, denne gangen rettet mot den svenske regjeringen og utenriksminister Carl Bildt.
Israels utenriksminister Avigdor Lieberman tok saken opp direkte med Carl Bildt, men var åpenbart lite fornøyd med responsen: - Det blir dobbelt ille når den svenske ambassadøren først rykker ut med en skarp fordømmelse av Aftonbladets antisemittisme, men deretter opplever hun at det svenske utenriksdepartementet distanserer seg fra henne. sier Lieberman til Israels største avis Jediot Ahronot.
- Dette minner beklemmende om Sveriges unnfallenhet overfor holocaust på jøder under krigen, sier Lieberman.

Pressekortet

Forsvarsminister Ehud Barak peker på at det er hele den israelske hæren som svartmales og henges ut i den svenske reportasjen. Det er så grovt at Barak torsdag ba juristene i det israelske forsvarsdepartementet vurdere å gå til søksmål mot Aftonbladet og journalist Boström.
I utenriksdepartementet fokuserer man på den svenske avisens pressekort som man nå vurderer å inndra. Israelske pressekort er svært ettertraktet blant utenriksjournalister på grunn av alle arbeidsfordelene det gir.
En israelsk avis som heter Jisrael Hajom skrev i går at man i utenriksdepartementet kladder på en liste over Europas verste aviser. Der står den spanske avisen El Pais øverst, tett fulgt av britiske The Guardian. På tredjeplass kommer så Aftonbladet i Sverige «og andre skandinaviske og irske aviser» som «igjen og igjen angriper Israel ene og alene av den grunn at Israel faktisk eksisterer».


- Journalist Daniel Boström i Sveriges største avis Aftonbladet skrev mandag at den israelske hæren «høster kroppsorganer» fra arabiske falne i en «transplantasjonsskandale».
- Boströms ingress gir inntrykk av at han var øyenvitne til et konkret eksempel, men reportasjen forøvrig viser at påstandene bygger på ryktelignende arabiske kilder.
- Boström innrømet i israelsk radio i går at han bare har andrehåndskilder, men fastholdt artikkelens innhold og benektet at han er antisemitt.