Svenskeprinsen slår tilbake: - Er ingen bløffmaker

Svens­ke­nes prins Carl Phi­lip tar bladet fra mun­nen og slår til­ba­ke mot dem som an­kla­ger ham for å ha bløf­fet seg til en de­sig­ner­kar­rie­re.

I 2010 pre­sen­ter­te svenske­prin­sen en gnist­fan­ger som na­tur­lig nok fikk mye opp­merk­som­het. Med kon­ge­lig de­sign kom gnist­fan­ge­ren i salg i en eks­klu­siv bu­tikk i Stock­holm sen­trum.

Men til tross for det pir­ren­de nav­net «Slot­tet bren­ner» ble det ingen suk­sess­his­to­rie for prin­sen. An­kla­ger om pla­giat og bløff duk­ket opp i svens­ke medi­er.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Flere hev­det nem­lig at det var en annen de­sig­ner som sto bak skjer­men, og at prin­sen hadde gjort fint lite annet enn å sette sitt navne­trekk på pro­duk­tet.

I et opp­slag i da­gens Expres­sen slår Carl Phi­lip til­ba­ke.

- Per­son­lig tra­ge­die for prin­sen

- Det har vært vel­dig tungt å bli hengt ut som en bløff­de­sig­ner der man stil­ler spørs­mål om min tro­ver­dig­het, sier han.

An­kla­ge­ne har vært kras­se. Blant annet ut­tal­te sjef­re­dak­tø­ren for det svens­ke ma­ga­si­net Bruno at saken var «en per­son­lig tra­ge­die for prin­sen».

Med­de­sig­ne­ren Eric Ericson har i flere in­ter­vju­er ut­talt seg kri­tisk til prin­sens inn­sats og hev­det at han selv måtte stå for meste­par­ten av de­sig­nen. Slik sva­rer Carl Phi­lip på spørs­mål om hva han har til­ført pro­sjek­tet:

- Det er ikke uvan­lig at det er en de­signer­grup­pe eller et de­sig­ner­sam­ar­beid, og det hand­ler det om her også. Det er re­sul­ta­tet av en un­der­hol­den­de og vel­dig krea­tiv pro­sess mel­lom meg og Eric, der vi har ut­vik­let gnist­fan­ge­ren sam­men.

- Kjempe­kje­de­lig

Prin­sen sier han ikke kjen­ner seg igjen i Ericsons his­to­rie, men leg­ger til at han stu­der­te da skjer­men ble de­sig­net, og at han nå leg­ger mye mer tid og ar­beid i pro­sjek­te­ne sine.

- Man kan all­tid bruke mer tid på ting, slik er det uan­sett hva du hol­der på med. Men jeg stu­der­te sam­ti­dig, og Eric viss­te om de for­ut­set­nin­ge­ne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Prin­sens de­sign­kar­rie­re strek­ker seg flere år til­ba­ke i tid, og han har pro­du­sert blant annet be­stikk, skå­ler og por­se­lens­dyr. Han er ikke for­nøyd med at kar­rie­ren hans trek­kes i tvil.

- Det er kjempe­kje­de­lig, og det føles feil­ak­tig. De­sign er noe jeg vir­ke­lig liker, noe jeg har stu­dert og noe jeg ten­ker på hver enes­te dag, sier han.

Funk­sjon og form. Det er det det hand­ler om. (©NTB)