Svenske menn fikk livstidsdom for terrorforbrytelser i Syria

Svea hovrätt dømte onsdag to menn til livstids fengsel i saken der de sto tiltalt for å ha vært med på likvideringen av to personer i Syria i 2013.

De to svenske statsborgerne, Hassan Al-Mandlawi (32) og Al Amin Sultan (30), ble i desember dømt til fengsel på livstid i Göteborg tingrett. De anket dommen, og saken har nå gått for hovrätten, som tilsvarer den norske lagmannsretten.

Onsdag ettermiddag ble de to på nytt dømt til fengsel på livstid for terrorforbrytelser og alternativt brudd på folkeretten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Svenskene var i Syria i april 2013, da likvideringene skjedde. Et viktig bevis i saken var filmopptak av drapene, som viser at to menn får skåret hodet av med kniv. Opptakene har blitt omtalt som noe av det sterkeste som er vist i en svensk domstol.

Den ene av de to dømte, 32 år gamle Hassan Al-Mandlawi, fikk en skuddskade i hodet i løpet av oppholdet i Syria som har gitt ham varige mén. Han sitter i rullestol og er vanskelig å kommunisere med. Tingretten anså likevel lovbruddet som så alvorlig at livstidsdom ikke kunne unngås.

Sjefanklager Agnetha Hilding Qvarnström sier til Sveriges Television at hun er glad for at tingretten og hovrätten er av samme oppfatning og dermed dømmer de tiltalte likt.