Svensk presseveteran skutt og drept i Kabul

Den svenske journalisten Nils Horner er skutt og drept i Afghanistans hovedstad Kabul, opplyser Sveriges ambassadør.

- Dessverre har vi akkurat fått bekreftet at Nils Horner, som var korrespondent for Sveriges Radio, ble skutt og drept i morges, sier ambassadør Peter Semneby til AFP. Horner hadde også britisk statsborgerskap.

Han har jobbet som utenrikskorrespondent i Midtøsten og Asia for Sveriges Radio siden 2001.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Dette er en av de verste dagene i Sveriges Radios historie, sier kringkastingssjef Cilla Benkö.

Svært erfaren

- Nils var en av våre absolutt beste og mest erfarne korrespondenter, og det som har skjedd ham i dag, er forferdelig. Vi gjør vårt beste for å sette oss inn i alle detaljer om hva som har skjedd, sier Benkö i en artikkel på Sverige Radios egen nettside.

Politiet i Kabul opplyser at den svenske journalisten reiste i bilen sin sammen med sin afghanske tolk da han ble skutt klokka 11.30 lokal tid.

Svenskens tolk og to andre mistenkte er anholdt av politiet, opplyser etterforsker Gul Hagha Hashemi. Taliban sier at de ikke har noe å gjøre med angrepet.

- Vi sjekket våre mujahedin-soldater, og de er ikke innblandet, sier Talibans talsmann Zabiullah Mujahid. - Vi tar ikke ansvar for denne hendelsen, føyer han til.

I sentrum

Øyenvitner har oppgitt at svensken ble skutt på åpen gate i nærheten av en libanesisk restaurant der 21 personer, deriblant 13 utlendinger, ble drept i januar.

- Jeg hørte ett skudd og så mannen falle, sier en ikke navngitt kilde til nyhetsbyrået AFP.

- Det var to menn som løp bort. De var kanskje i 20-årene, og sikkerhetsvakter løpe etter dem, sier kilden.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Horner ble brakt til sykehus, men ble konstatert død idet han ankom, opplyser en lege på et akuttmottak i byen.

Horner ble 51 år gammel. Han har blant annet dekket invasjonen i Afghanistan i 2001 og var også til stede under den USA-ledede invasjonen i Irak i 2003.

Han dekket også tsunamien i Sørøst-Asia i 2004 og Fukushima-ulykken i Japan i 2011.

- Mareritt

Så sent som mandag laget Horner en reportasje som bla lagt ut på Sverige Radios nettside. Med sin karakteristiske hese stemme innledet han en reportasje med en scene fra en sørgestund for landets døde visepresident.

SVTs utenrikssjef, Ingrid Thörnqvist sier at selv om både SVT og Sveriges Radio gjør alt for å beskytte sine ansatte, er det noen situasjonen man ikke kan beskytte seg mot.

- Det her er ens verste mareritt når man sender ut folk på oppdrag. Men det er en utrolig lettelse hver gang kommer hjem. Vi følger stor medfølelse med våre kolleger, sier Thörnqvist.

(©NTB)