En svensk distriktslege hadde ikke fått med seg hvor ekstremt smittsom ebola er og sendte en pasient han mistenkte for å være smittet, videre til sykehus i taxi. Illustrasjonsfoto: Reuters / NTB scanpix

Svensk lege mistenkte ebola, sendte pasienten i taxi

En distriktslege sør i Stockholm fikk ei syk jente på kontoret og fryktet at hun hadde ebola. Jenta ble derfor sendt videre til sykehus – i taxi.

Ifølge Dagens Medicin fant hendelsen sted i slutten av september, da ei jente oppsøkte legen. Jenta hadde vært i Kongo, der hun fikk feber og brekninger, og hun oppsøkte legen én uke etter hjemkomsten.

Legen mistenkte først at hun var smittet av malaria, men da han konsulterte eksperter ved Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge, fikk de mistanke om at det kunne være ebola.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Legen ble bedt om å vente i telefonen, men misforsto og trodde sykehuset hadde lagt på røret. Stresset som han var, rekvirerte han derfor en taxi og sendte jenta videre til sykehuset i Huddinge.

Først dagen etter kunne sykehuset konstatere at jenta ikke var smittet av den dødelige og ekstremt smittsomme blødningsfeberen som til nå har krevd nærmere 5.000 liv i Vest-Afrika.

Den erfarne distriktslegen, som er spesialist i allmennmedisin, er nå klaget inn for Inspektionen för vård och omsorg i Sverige.

Legen avviser kritikken og sier at han ikke hadde mottatt informasjon fra helsemyndighetene om hvordan mistanke om ebola skal håndteres.

Les også
Femåring med ebolasymptomer i New York
Les også
Det hvite hus bekymret over nye ebola-regler
Les også
Første ebola-tilfelle bekreftet i Mali
Les også
Ebola-serum fra afrikanske pasienter snart klart
Les også
Friskmeldt for ebola – ber Norge se mot Vest-Afrika