Svensk forsker: Breivik kunne ha blitt stanset i tide

Norsk po­li­ti viss­te om An­ders Behring Brei­vik og kunne ha stop­pet ham i tide. Men han glapp igjen­nom fordi po­li­ti­et så seg blind på ter­ror­fa­ren fra isla­mis­tis­ke mil­jø­er, mener svensk fors­ker.

Wil­helm Ag­rell, svensk pro­fes­sor i etter­ret­nings­ana­ly­se og gjeste­pro­fes­sor ved Försvarshögsko­lan, la man­dag fram en ny rap­port der han har ana­ly­sert trus­sel­bil­der og ad­vars­ler i for­bin­del­se med 22. juli-an­gre­pe­ne.

I rap­por­ten ad­va­rer han mot man­gel på vid­syn, og han ad­va­rer også det svens­ke sik­ker­hets­po­li­ti­et Säpo mot å gå i samme felle som norsk po­li­ti, skri­ver den svens­ke avi­senDa­gens Ny­he­ter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Fikk vars­ler

- Brei­viks at­ten­tat­for­be­re­del­ser hadde et re­la­tivt stort po­ten­si­al for for­vars­ling. Pro­ble­met var at nors­ke myn­dig­he­ter og sam­fun­nets mu­lig­het til å opp­da­ge dem var så liten, sier Ag­rell til avi­sen.

Brei­viks navn ble blant annet sendt til PST av en an­satt i toll­ve­se­net, som på eget ini­tia­tiv hadde kart­lagt im­port av en­kel­te kje­mi­ka­li­er som det går an å lage bom­ber av. Brei­vik var en av flere som kjøp­te slike kje­mi­ka­li­er.

Sam­ti­dig rea­ger­te en an­satt i Pos­ten over at an­tall for­sen­del­ser fra Polen, som han mis­tenk­te kunne inne­hol­de slike kje­mi­ka­li­er, hadde økt. Brei­vik hadde kjøpt flere av bom­bein­gre­di­en­se­ne fra nett­opp Polen.

- De skjøn­te ikke

Men det tok nær­me­re fem må­ne­der før en PST-tje­neste­mann ble satt til å grans­ke opp­lys­nin­ge­ne, på­pe­ker Ag­rell.

«PST sier imid­ler­tid at det ikke spil­ler noen rolle at det tok så lang tid før opp­lys­nin­ge­ne ble grans­ket, de hadde uan­sett ikke for­stått hva Brei­vik holdt på med eller kun­net stop­pe ham», skri­ver Da­gens Ny­he­ter. (©NTB)