Et fly fra Swiss airlines tar av fra flyplassen i Zurich i Sveits. (Foto: Reuters/Arnd Wiegmann/NTB/Scanpix)

Sveits begrenser innvandring fra alle EU-land

Be­folk­nin­gen er uro­lig, iføl­ge re­gje­rin­gen.

Den sveit­sis­ke re­gje­rin­gen ut­vi­der be­grens­nin­gen påinn­vand­ring til å om­fat­te alle EU-land. Be­folk­nin­gen er uro­lig, iføl­ge re­gje­rin­gen.

Sveits, som ikke selv erEU-med­lem, har fra før en spe­si­ell kvote forinn­vand­ring fra de åtte øst­euro­pe­is­ke lan­de­ne som ble med i EU i 2004. I til­legg gjel­der spe­si­el­le og stren­ge­re reg­ler for Bul­ga­ria og Ro­ma­nia som ble med i EU i 2007.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Største folkevekst i Norge siden 1920

Jus­tis­de­par­te­men­tet opp­ly­ser at det nå vil be­gren­se inn­vand­rin­gen fra de øv­ri­ge 17 EU-lan­de­ne til 53.700 bo­set­nings­til­la­tel­ser per år. Sveits kan i hen­hold til en av­ta­le medEU på­kal­le en sik­ker­hets­klau­sul hvis inn­vand­rin­gen over­sti­ger et visst nivå.

EUs uten­riks­po­li­tis­ke sjef Ca­th­ri­ne Ash­ton sier at det sveit­sis­ke til­ta­ket er i strid med av­ta­len medEU.

- Be­stem­mel­se­ne ser bort fra de store for­de­le­ne som fri be­ve­gel­se for per­soner gir både Sveits ogEU, til­føy­er hun.

Den to­ta­le inn­vand­rin­gen har de siste årene over­ste­get ut­vand­rin­gen med 60.000 til 80.000, iføl­ge Sveits jus­tis­de­par­te­ment.

- Det er uro i be­folk­nin­gen, og det er nød­ven­dig å ta denne uroen al­vor­lig, sa jus­tis­mi­nis­ter Si­mo­net­ta Som­maru­ga på en presse­kon­fe­ran­se ons­dag.