SV: - Norge bør hente styrkene hjem fra Afghanistan

- Uklokt, sier SVs Bård Vegar Sol­hjell om at for­svars­mi­nis­ter Ine Erik­sen Sørei­de (H) åpner for at nors­ke sol­da­ter kan bli i Af­gha­ni­stan i flere år fram­over.

-SV mener det er uklokt med nye år med mi­li­tært en­ga­sje­ment i Af­gha­ni­stan. Vi bør hente styr­ke­ne våre hjem neste år som plan­lagt og hel­ler satse på den si­vi­le ut­vik­lings­bi­ten, sier Sol­hjell tilNRK.

Sol­hjell sit­ter i for­svars­ko­mi­te­en for SV. Han sier han mener at mi­li­tær del­ta­kel­se iAf­gha­ni­stan i årene som kom­mer, i stør­re grad bør skje i FN-regi.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Nye sig­na­ler

For­svars­mi­nis­ter Ine Erik­sen Sørei­de sa i hel­gen at Norge ikke bør for­la­te Af­gha­ni­stan, men kan­skje bli i lan­det i mange år ennå. Sam­men med den fers­ke for­svars­sje­fen Haa­kon Bruun-Han­sen har hun de siste da­ge­ne be­søkt nors­ke sol­da­ter i Af­gha­ni­stan.

KrF-le­der Knut Arild Ha­rei­de mener tan­ken om å delta i NATO-opp­ga­ver i Af­gha­ni­stan også etter 2014 er nye sig­na­ler fra for­svars­mi­nis­te­ren.

- Vi har hatt for­vent­nin­ger om at af­ghans­ke styr­ker skal få egen selv­sten­dig­het. Det for­svars­mi­nis­te­ren her sier, tyder på at norsk del­ta­kel­se i etter­kant av 2014 kom­mer til å være ster­ke­re enn mange av oss hadde trodd, sier Ha­rei­de til NRK.

Samme om­rå­der

I løpet av 2014 skal langt de fles­te av NATOs to­talt 75.000 gjen­væ­ren­de sol­da­ter i Af­gha­ni­stan trek­kes ut av lan­det. Både Norge og andre vest­li­ge land som har en­ga­sjert seg i Af­gha­ni­stan, job­ber nå med å meis­le ut sin po­li­tikk for tiden etter 2014.

Rundt 200 nors­ke sol­da­ter job­ber i dag med opp­læ­ring, tre­ning og støt­te til po­li­ti i byen Mazar-i-Sha­rif og spe­sial­styr­ker i ho­ved­sta­den Kabul.

- Jeg ser for meg at vi vil bidra in­nen­for de samme om­rå­de­ne som vi har gjort det siste året, nem­lig ut­dan­ning, tre­ning og men­to­re­ring av po­li­ti og mi­li­tær­styr­ker, sa Haa­kon Bruun-Hans­sen til NTB på lør­dag.

Han un­der­stre­ket imid­ler­tid at det ver­ken er be­slut­tet hvil­ke opp­ga­ver NATO som hel­het skal ha etter 2014, eller even­tu­elt hvil­ke bi­drag Norge skal stil­le med.

- Løses godt

Hel­ler ikke den fers­ke for­svars­mi­nis­te­ren kan fore­lø­pig si nøy­ak­tig hva Norge skal bidra med etter 2014. Ine Erik­sen Sørei­de sier imid­ler­tid at For­svars­de­par­te­men­tet nå job­ber med dette, og hun be­kref­ter langt på vei for­svars­sje­fens ut­ta­lel­ser.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Jeg ser ikke for meg at det er vel­dig ak­tu­elt at vi skal bidra med noe helt annet enn vi gjør i dag. Vi løser da­gens opp­drag på en vel­dig god måte, sa Erik­sen Sørei­de til NTB i hel­gen.

Erik­sen Sørei­de be­kref­tet også at av­ta­len den for­ri­ge re­gje­rin­gen inn­gikk med Af­gha­ni­stan om å gi 700 mil­lio­ner kro­ner i bi­stand årlig fram til 2017, blir vi­dere­ført.

Vil tro­lig delta

Når det gjel­der mi­li­tært en­ga­sje­ment i lan­det, er en av­ta­le mel­lom USA og Af­gha­ni­stan på trap­pe­ne. Av­ta­len åpner for at 15.000 ame­ri­kans­ke sol­da­ter kan bli væ­ren­de i lan­det også etter 2014. Iføl­ge Ine Erik­sen Sørei­de vil av­ta­len tro­lig danne mo­dell for en lig­nen­de av­ta­le mel­lom NATO og Af­gha­ni­stan.

- Norge kom­mer høyst tro­lig til å delta i Re­so­lute Sup­port Mis­sion, altså den NATO-ope­ra­sjo­nen som skal av­lø­se ISAF. Be­slut­nin­gen om norsk del­ta­kel­se er ikke tatt, og ingen andre land har tatt en­de­lig stil­ling til sine bi­drag, sier for­svars­mi­nis­te­ren. (©NTB)