Sudaner dømt for spionasje mot landsmenn i Norge

En 38 år gam­mel su­da­ner er i Oslo ting­rett dømt til ett år og to må­ne­ders feng­sel for å ha spio­nert på su­da­ne­re i Norge

Su­da­ne­ren ble dømt etter straffe­lo­vens pa­ra­graf om flykt­nings­pio­na­sje, som ikke har vært be­nyt­tet siden 1973. Han må også tåle en inn­drag­ning på 108.500 kro­ner. Dom­men var en­stem­mig, mel­derAdres­sa.no.

I doms­pre­mis­se­ne heter det at ret­ten fin­ner det be­vist ut­over en­hver ri­me­lig tvil at til­tal­te har «søkt å samle opp­lys­nin­ger» om ulike for­hold. Disse har han så le­vert til en etter­ret­nings­of­fi­ser ved den su­dans­ke am­bas­sa­de. Han har gjort det på opp­drag for en frem­med stat, og mot be­ta­ling, heter det i dom­men.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

38-årin­gen har i et tids­rom fra ja­nu­ar 2010 til 9. ok­to­ber 2012 på for­skjel­li­ge ste­der i Norge for­søkt å samle opp­lys­nin­ger om su­dans­ke flykt­nin­gers per­son­li­ge for­hold. Dette har han gjort under dekke av selv å være flykt­ning fra Sudan, iføl­ge ret­ten.

Man­nen skal blant annet ha kart­lagt hvem som del­tok i de­mon­stra­sjo­ner i Norge mot su­dans­ke myn­dig­he­ter, hvem som var til stede på po­li­tis­ke møter, og hvem som del­tok i ulike for­enin­ger for su­dans­ke flykt­nin­ger. PST skal før på­gri­pel­sen av su­da­ne­ren ha av­lyt­tet hans te­le­fon og re­gist­rert 192 sam­ta­ler mel­lom ham og en an­satt ved den su­dans­ke am­bas­sa­den i Oslo.

38-årin­gen ble på­gre­pet i Trond­heim. Under hele retts­sa­ken hev­det han sin uskyld, og hans for­sva­rer, John Chris­ti­an Elden, la i sin pro­se­dy­re ned på­stand om full fri­fin­nel­se.