AFRICA MERCY: Mercy Ships driver verdens største veldedige sykehusskip, men i Norge er organisasjonen rammet av en vedvarende intern konflikt.

Styret i Mercy Ships godkjent

I et brev til Mercy Ships Norge konkluderer Stiftelsestilsynet med at styret som ble valgt 3. juli er lovlig valgt. Svaret reiser nye spørsmål.

Terje Gjertsen, seniorrådgiver i Stiftelsestilsynet presiserer at tilsynssaken fortsetter:

- Brevet er ingen avslutning. Dette har bare med styrevalget å gjøre, forklarer han.

ForMercy Ships har det vært vanskelig å levere regnskapet til Brønnøysund og få nødvendige underskrifter uten at det er slått fast for alle hvem som sitter i styret.

- Frist for å avlegge regnskap har alt gått ut. Man må ha et gyldig styre for å legge inn regnskapet, utdyper Gjertsen.


FAKTA OM: Konflikt i Mercy Ships Norge
Mercy Ships Norge er en del av den internasjonale, kristne organisasjonen Mercy Ships.Mercy Ships driver verdens største veldedige sykehusskip, Africa Mercy, som reiser langs kysten av Vest-Afrika med 430 frivillige ombord.24. mars i år forlot fire styremedlemmer et styremøte i Mercy Ships i protest mot mistilliten som ble fremmet mot nasjonal leder, Arvid Solheim.Styremedlemmene Øyvind Lindseth, Bjørn Pettersen, Truls A. Berntsen og Trygve Holtskog fikk deretter beskjed om at de ikke lenger er med i styret. To av medlemmene, Berntsen og Lindseth er uenige i det.De øvrige fem personene i styret er Erling Natvig, kona hans, Solfrid Quist Natvig, nestleder Lars Karl Hult, Helga Tofte Kjøstvedt og Don Stephens som stiftet Mercy Ships.Oppsagt nasjonal leder bestrider oppsigelsen. Han har ikke akseptert en tilbudt sluttpakke.Styreformann Erling Natvig har ikke villet la seg intervjue. Styrets nestleder, Lars Karl Hult har uttalt seg på vegne av styret.Staben i Mercy Ships har truet med å gå dersom daglig leder må fratre.Stiftelsestilsynet har åpnet sak mot Mercy Ships. Etter møte med Stiftelsestilsynet i juni har det fungerende styret tatt inn igjen to av medlemmene som skulle sitte fra 2011 til 2014, Bjørn Pettersen og Øyvind Lindseth. De øvrige to var ferdige med sine perioder og ble derfor ikke bedt om å stille igjen. Ingen av de fire har mottatt innkalling eller referater fra styremøter etter de forlot styremøtet i mars. 

Spenning

Det har knyttet seg spenning til hva Stiftelsestilsynets undersøkelse ville komme frem til etter to saksbehandlere var i Kristiansand i sommer.

Der gjennomførte de møter med nasjonal leder, det sittende styre og de fire styremedlemmene som forlot et styremøte i protest på grunn av mistilliten mot nasjonal leder i Mercy Ships, Arvid Solheim.


Det har vært forvirring om hvem som sitter i styret til Mercy Ships.


Etter møtene med Stiftelsestilsynet valgte det sittende styre å inkludere to av de fire som hadde forlatt møtet slik at de ble regnet med i styret igjen. De øvrige to ble ikke spurt fordi deres styreperioder var gått ut.



LES OGSÅ:
Venter på gransking av Mercy Ships


- Alt er usikkert nå. Jeg avventer tilsynets svar, sa nasjonal leder, Arvid Solheim til Dagen sist uke. Han er oppsagt men bestrider oppsigelsen.

Etter det Dagen kjenner til går hans oppsigelse ut i slutten av august ettersom han mottok et rekommandert brev om oppsigelsen 2. mai.

Solheim er nå verken fornøyd eller misfornøyd med svaret fra Stiftelsestilsynet.


- Det er vanskelig å gjøre seg opp en mening om det. Jeg må forholde meg til de vedtak som blir gjort og avvente videre beslutninger, sier han. Det har ikke lyktes Dagen å få kontakt med styrets talsmann, Lars Karl Hult.


LES OGSÅ:
Momstabbe hos Mercy Ships


Et stort men

Gjertsen innrømmer at svaret fra Stiftelsestilsynet ikke er fullstendig:

- Det er et stort men, og det gjelder perioden mellom 24. mars og 3. juli.

Styremedlemmene som forlot møtet i mars har ikke fått innkalling og møtereferat fra denne perioden.


- Når det gamle styret kalles inn igjen kan noen mene at styret i mellomtiden ikke var gyldig. Slik har ikke vi konkludert, sier Gjertsen. Han presiserer at styremøtet 24. mars var et møte hvor det ble reist mistillit mot daglig leder. Det var ikke det møtet som sa han opp.


- Vi har ikke klart å ta stilling til om styret som sa opp daglig leder var kompetent. Vi har bare sagt at styret som ble valgt 3. juli ser greit ut for oss, sier Gjertsen.




LES OGSÅ: Leder i Mercy Ships går etter intern konflikt



Han forstår at svaret ikke løser problemene som Mercy Ships sliter med. Konflikten rundt styreformannen er med videre i vurderingen.

Styrets plikt til å se at formålet til stiftelsen blir ivaretatt på en tilfredsstillende måte er også det.


At nasjonal leder bestrider sin oppsigelse er en privatrettslig konflikt, forklarer Gjertsen:

- Jeg går ut i fra at han vil si at oppsigelsen ikke er saklig begrunnet og ta ut stevning siden han har en del støtte. Vi kan ikke ta stilling til det. Det er ikke vårt bord.


LES OGSÅ: Norske elever reddet synet til afrikanere

(Dagen)