Nye funn indikerer at monumentet er en «resirkulert» utgave av et tidligere monument reist vest i Wales. Foto: Andrews Matthews / PA via AP / NTB

Studie: Stonehenge kan være «resirkulert»

Undersøkelser ved et eldgammelt monument vest i Wales kan tyde at steiner som sto der, ble flyttet og brukt til å bygge det vi i dag kjenner som Stonehenge

Det kommer fram i en studie forskere fra University College London (UCL) står bak. De tror noen av steinene i Stonehenge-monumentet, som ligger ved Salisbury sørvest i England, ble brukt i et tidligere monument 28 mil unna, sørvest i Wales.

Blåsteinene i monumentet, som kommer fra Wales, kan ha blitt flyttet til Stonehenge, som ble bygget 3000 år før vår tidsregning, fra en steinsirkel kalt Waun Mawn, tror forskerne. Årsaken til flyttingen kan være at steinene ble tatt med da medlemmene av samfunnet som bygde monumentet, migrerte.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Funnene kan forklare hvorfor monolittene ble flyttet så langt, tross at de fleste lignende steinsirkler fra tidsepoken ble bygget i nærheten av steinbruddene der steinene ble hentet ut. Waun Mawn er en av de eldste steinsirklene i Storbritannia, og landets tredje største.

Det omkringliggende området var viktig og tettbefolket fram til 3000 f.Kr., da aktiviteten ser ut til å ha fått en brå slutt, ifølge forskerne.

– Det er som om de bare forsvant. Kanskje flesteparten av menneskene migrerte og tok steinene – og sine nedarvede identiteter – med seg, sier UCL-arkeologen Mike Parker Pearson.

Undersøkelser av kull og sedimenter fra hull i bakken der steinene sto ved Waun Mawn, indikerer at steinformasjonen ble satt opp rundt 400 år før Stonehenge. Det er også flere ting som tyder på at de som bygget Stonehenge, kopierte det walisiske monumentet.

Waun Mawn har en diameter på 110 meter, like stort som gropen som omgir Stonehenge, og begge er innrettet slik at de passer med solas posisjon ved soloppgang i sommersolverv.