Norge har fått sin første kristne studentforening for psykologi-studenter.

Studentforening setter tro på dagsorden for norske psykologer

Psykologistudenter godtar ikke lenger at kristen tro holdes utenfor faget. Nå vil den ferske studentforeningen Emmaus sette tro på dagsorden for norske psykologer.

- Ja, hva er egentlig et menneske? spør psykologistudenten Sindre StorvolI. - Menneskesyn er viktig, enten man er psykolog, journalist eller medmenneske, mener trettiåringen som sist helg var med på å arrangere konferansen «Hva er da et menneske?» i Langesund.

Emmaus har eksistert som organisasjon siden 2009 og arrangerte i fjor sin første konferanse som tok opp spørsmål om kristen tro og psykologi.


FAKTA OM konferansen «Hva er da et menneske?»:Emmaus-konferaneen 2012, 12. til 14. oktober i Langesund.Konferanse for psykologer, psykologiarbeidere og studenter med interesse for skjæringspunktet mellom psykologi og kristen tro.Ca. 60 deltagere, i hovedsak fra Norge.Innledere: Rolf Nordblom, Leif Gunnar Engedal og António Barbosa da Silva.

- Konferansen er en unik mulighet til å få faglig input, bygge nettverk og reflektere rundt skjæringspunktene mellom psykologi og tro, forklarer Storvoll, som også er styremedlem og kommunikasjonsansvarlig i foreningen.

At et smalt tema som dette fenger, kan over 60 deltakere å være et klart tegn på.


Vanskelig kombinasjon


- Teologi og psykologi er kanskje de vanskeligste feltene å være en personlig kristen på, også som student, sier Hanna Punsvik Eielsen, som nærmer seg slutten av sitt profesjonsstudium i psykologi i Trondheim.

- Man jobber med ting som er så personlige, samtidig som man skal gjøre faget til et yrke. En slik konferanse er derfor til god hjelp med å forene det åndelige med det vitenskapelige, mener hun.

Punsvik Eielsen opplever at religiøse oppfatninger kan bli sett ned på ved sitt institutt.

- Flere oppfater det som en vrangforestilling å tro at Gud finnes. Men nettopp fordi dette er de stemmene som blir hørt i psykologien, er det viktig med stemmer som hevder noe annet, nemlig at Gud er en dimensjon vi må ta på alvor.

Trondheimsstudenten mener at studiet i dag gir for liten kjennskap til hvordan religion påvirker psyken. Hun opplever likevel at et flertall av studentene etterlyser større fokus på religion og eksistensielle spørsmål.


Ressurs for menigheten

Turid Skjerve Leksbø arbeider deltid som omsorgspastor i Bjølsen Misjonsmenighet i Oslo og tar samtidig profesjonsstudiet i psykologi ved Universitetet i Oslo.

- Mennesker flest har en tro, en relasjon til Gud, enten bevisst eller mindre bevisst. Dette er en side av mennesket jeg er veldig interessert i som fremtidig psykolog.

Tjuefemåringen tror menigheten kan nyttiggjøre seg av dette, siden menighetslivet ikke bare er åndelighet, men mennesker som er psykologiske vesener.


Åpner for flere

- Som mennesker er vi hele tiden på vandring. Det bildet bruker vi også når vi henter navnet på foreningen fra bibelteksten om Emmausvandrerne, forklarer Sindre StorvolI.

- Vi håper at vi etter hvert skal omfatte både psykologer, psykologarbeidere, studenter og andre interesserte, slik at vi kan bygge ut en større bevissthet om troens dimensjon i psykologien. Samtidig skal vi passe på at vi gir plass til undringen, ikke til den fastlåste dogmatikken.

Emmaus' medlemmer er spredt over hele landet og har foreløpig lokallag ved universitetene i Oslo og Bergen. Her arrangeres jevnlige fagseminarer og morgenbønn, i tillegg til den årlige konferansen.

- Det kristne menneskesynet gjør mennesket ukrenkelig, uansett. Dette synet må vi ta med oss inn i psykologien, sier Skjerve Leksbø.

(Dagen)