Streik kan stenge barnehager og stanse flytrafikk

Fly kan bli satt på bakken i nord, mens skoler og barnehager over hele landet må holde stengt. Det kan bli blant konsekvensene dersom det blir streik i offentlig sektor neste uke.

Fag­for­enin­ge­ne er klare til å vise musk­ler og vars­let ons­dag at de vil ta ut drøyt 30.000 stats- og kom­mune­an­sat­te der­som mek­lin­gen i årets lønns­opp­gjør ikke fører fram.

Par­te­ne må bli enige innen mid­natt søn­dag, el­lers blir stor­strei­ken en rea­li­tet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Man­dag kan der­med for­eld­re, skole­el­ver og pleie­tren­gen­de møte steng­te dører hos en lang rekke kom­mu­na­le barne­ha­ger, sko­ler og om­sorgs­tje­nes­ter.

I Tromsø kan me­teoro­lo­ge­ne bli tatt ut i streik, noe som vil føre til at Nord-Nor­ge for­svin­ner fra NRKs vær­kart - og i ver­ste fall kan stan­se fly­tra­fik­ken i hele lands­de­len, iføl­ge Fors­ker­for­bun­det.

- Ar­bei­der in­tenst

Ho­ved­or­ga­ni­sa­sjo­nen for uni­ver­si­tets- og høy­skole­ut­dan­ne­de (Unio) vars­let ons­dag at den i førs­te om­gang vil ta ut 6.300 ar­beids­ta­ke­re i ti fyl­kes­kom­mu­ner og el­le­ve kom­mu­ner, fra Alta i nord til Fred­rik­stad i sør.

Der­som mek­lin­gen ikke fører fram, vil strei­ken blant annet ramme syke­hjem, hjemme­syke­pleie, vi­dere­gå­en­de sko­ler, grunn­sko­ler og barne­ha­ger.

- Vi ar­bei­der in­tenst for å finne en løs­ning gjen­nom mek­lin­gen, men om nød­ven­dig er vi klare til å strei­ke, sier for­hand­lings­le­der i Unio kom­mu­ne, Ragn­hild Lied.

Hun for­sik­rer at det er tatt hen­syn til liv og helse under ut­ta­ket og på­pe­ker at det er opp til kom­mu­ne­ne og fyl­kes­kom­mu­ne­ne å ta stil­ling til hvil­ke in­sti­tu­sjo­ner som even­tu­elt må sten­ges.

Etter det NTB er­fa­rer, er det den øko­no­mis­ke ram­men for opp­gjø­ret som er det vans­ke­ligs­te spørs­må­let. Tid­li­ge­re har læ­rer­nes ar­beids­tid vært nevnt som ett av de store strids­te­ma­ene.

LO vil ta nær­me­re 10.000 kom­mune­an­sat­te ut i streik, fleste­par­ten or­ga­ni­sert i Fag­for­bun­det. 84 virk­som­he­ter i åtte fyl­ker vil bli ram­met, samt barne­ha­ger i Fred­rik­stad, Stav­an­ger og Trond­heim, mens Fel­les­or­ga­ni­sa­sjo­nen (FO) tar ut 185 so­sial­ar­bei­de­re i streik i Ber­gen, Stav­an­ger og Trond­heim.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Godt for­be­redt

Mek­lin­gen mel­lom ar­beids­gi­ver­ne sta­ten og KS og de fire ho­ved­sam­men­slut­nin­ge­ne LO, Unio, YS og Aka­de­mi­ker­ne skal være av­slut­tet innen mid­natt søn­dag 25. mai. En even­tu­ell streik star­ter der­med tid­ligst man­dag mor­gen.

- Vi er godt for­be­redt på kon­flikt og har et kraft­fullt, men for­svar­lig streike­ut­tak, sier for­hand­lings­le­der Rikke Rings­rød i Aka­de­mi­ker­ne stat. De vil i førs­te om­gang ta ut 1.500 med­lem­mer i Mat­til­sy­net, Veg­ve­se­net, Jern­bane­ver­ket og NVE i streik.

LO Stat vars­ler et streike­ut­tak på 4.335 med­lem­mer. 1.500 stats­an­sat­te i YS vil legge ned ar­bei­det, mens Unio stat vil ta ut 3.400 av sine med­lem­mer i streik.

Må tømme feng­sel

Stor­strei­ken vil ramme en rekke de­par­te­men­ter og of­fent­li­ge eta­ter, blant annet Skatte­eta­ten og rekke NAV-kon­to­rer.

- Tøm­ming av Bjørg­vin feng­sel, total stopp i for­tol­ling av varer på Ørje, for­sin­ket skatte­opp­gjør, fri­gi­vel­se av va­re­tekts­fan­ger og ut­set­tel­se av opp­kjø­ring til fø­rer­kort vil være blant strei­kens føl­ger, iføl­ge YS Stat.

Bjørg­vin feng­sel har i dag 90 inn­sat­te, som enten må over­fø­res til andre fengs­ler eller få per­mi­sjon eller straff­av­brudd, på­pe­ker YS.

I Oslo vil en rekke ar­rest­for­va­re­re bli tatt ut i en even­tu­ell streik.

- Dette vil i ver­ste fall føre til at va­re­tekts­fan­ger slip­pes fri, sier YS.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mer­kes i Oslo

I Oslo kan over 2.260 fag­or­ga­ni­ser­te bli tatt ut i streik, der­iblant tra­fikk­le­de­re i Oslo havne­ve­sen, noe vil ramme båt­tra­fik­ken.

- Den umid­del­ba­re kon­se­kven­sen blir størst i indre Oslo­fjord, sier leder i YS-K Oslo, Mar­tin Moen.

Alle båter som kom­mer med last til Oslo, er av­hen­gig av klar­sig­nal fra tra­fikk­sen­tra­len. Færre skip vil bety et merk­bart inn­tekts­tap for kom­mu­nen.

Sær­lig de øst­li­ge by­de­le­ne i ho­ved­sta­den vil merke føl­ge­ne av strei­ken. I Bjer­ke bydel har Unio tatt ut med­lem­mer fra 22 barne­ha­ger, samt flere sko­ler og skole­fri­tids­ord­nin­ger i streik.