Straffedømt terrorist leder OL-delegasjon

Lederen av den palestinske OL-delegasjonen, Jibril Rajoub, er kjent for sin sterke støtte til terroraksjoner mot israelske statsborgere.

Ifølge det olympiske charteret skal idretten tjene til en «harmonisk utvikling av mennesket og underbygge utviklingen av et fredelig samfunn som er opptatt av å ivareta den menneskelige verdighet.»

Lederen av palestinernes olympiske komité, Jibril Rajoub, ser imidlertid ut til å styre etter egne idealer.Han ble i 1970 arrestert for å kastet en granat mot en israelsk buss og for å være medlem i en væpnet gruppe, og han ble dømt til livsvarig fengsel.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Forherliger vold

Terror-engasjementet hans stanset imidlertid ikke med dette.

I 1987 ble han løslatt og startet ferden mot toppen av Fatah-partiet. Han er nå leder av Den palestinske olympiske komité, Det palestinske fotballforbundet, samt medlem av Fatahs sentralkomité.

I Israel er han likevel mest kjent for sin utrettelige forherligelse av terror og for sine oppfordringer til vold mot israelere.

– Vi i Fatah lovpriser disse heltemodige handlingene, sa han etter at araberen Muhannad Shafeq Halabi i oktober 2015 hadde knivstukket to israelere til døde i Jerusalems gamleby.

Senere oppkalte han en idrettsturnering etter drapsmannen.

Dette er bare ett av en rekke eksempler på at Fatah-politikeren har hyllet terrorhandlinger.

Sterke reaksjoner

Den israelske olympiske komité har valgt å ikke kommentere Jibril Rajoubs deltakelse i Rio-OL. Men ifølge den israelske avisenIsrael Hayom, er reaksjonene blant etterlatte etter israelske terrorofre sterke.

– Mange finner det vanskelig å la være å reagere på at mannen som åpenlyst har støttet terrorisme, og som tidligere i år gratulerte terrorister på palestinsk fjernsyn, vil gå omkring i dress og slips de neste dagene, og smile på cocktail-mottakelser under dette arrangementet som skal symbolisere forbrødring og enhet mellom nasjoner, skriver avisen på kommentarplass.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Kalkulerende

Leder av Palestinian Media Watch, Itamar Marcus, sier til Israel Hayom at Rajoub er veldig kalkulerende i sin støtte til terror.

– Han oppfordrer palestinere til å utføre drapshandlinger mot israelere i «okkuperte områder». Dette er et begrep som palestinere noen ganger bruker om hele Israel, og noen ganger bare om Vestbredden eller Jerusalem, sier Marcus til avisen.

Rajoub selv har sagt følgende om dette:

– Det internasjonale samfunnet aksepterer ikke at busser sprenges i luften i Tel Aviv, men det bryr seg ikke om hva som skjer med en bosetter eller en soldat i de okkuperte områdene. Vi ønsker å kjempe på en slik mpåte at vi har det internasjonale samfunnet i ryggen.

Idrettsturneringer

Rajoub, som i sin tid jobbet sammen med PLO-formann Yasser Arafat i Tunisia, har de siste årene oppkalt en rekke idrettsturneringer etter kjente terrorister.

Ett eksempel er «Martyr Dalal Mughrabi-turneringen». Mughrabi ledet i 1978 et terrorangrep mot en israelsk buss der 37 sivile, derav 12 barn, ble drept.

Et annet eksempel er en fekteturnering oppkalt etter Abu Jihad, som ifølge PLO var ansvarlig for drapene på 125 israelere.