STØTTE: Olaug Bollestad vil at det enkelte barn skal bli sett, ikke settes i en gruppe av sykdomsdefinisjoner.

Støtte fra tidlig i svangerskapet

KrFs Olaug Bollestad utfordret helseminister Bernt Høie om situasjonen for kvinner som går gravide med alvorlig syke barn.

I en interpellasjon i Stortinget tirsdag, foreslo Olaug Bollestad at den lovpålagte koordinatoren, som alle kommuner skal stille med, må inn tidlig i svangerskapet.

– Kvinnene har krav på råd for selv å kunne treffe det endelige valget. Et betimelig spørsmål er om kvinnen opplever å ha et reelt valg. Det er en stor belastning for vordende foreldre å forholde seg til masse forskjellige instanser når barnet er født. Koordinatoren må begynne å bistå familien allerede under svangerskapet. Det vil være til stor hjelp for å tilby og tilrettelegge tjenester, sa Bollestad.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun fikk støtte fra flere representanter, også i svaret fra ministeren.

– Jeg oppfatter KrFs forslag tydelig. Det er god grunn til å se på ordningen. Dette er også i tråd med tenkningen i samhandlingsreformen. Det er et forslag vi vil ta med oss i det videre arbeidet med retningslinjene, sa Høie.

Uforenelig

Mye av bakgrunnen for Bollestads spørsmål til ministeren, var definisjonen ‹uforenelig med liv», som brukes i forhold til alvorlig syke foster. Ved en slik definisjon er det ingen øvre abortgrense, fosteret kan fjernes helt opp til fødsel. Bollestad pekte på at sykdommen Trisomi 18 er definert som ‹uforenelig med liv». Men hun trakk frem lille Ole, som Dagen har skrevet om tidligere.

– Han er i dag to år, en glad gutt med livskvalitet. Hvordan forholder regjeringen seg til foreldre som må forsvare seg overfor legene, fordi de vil bære frem et barn med alvorlige sykdommer. Tilstanden Trisomi 18 er for eksempel alvorlig, ikke dødelig, sa hun.

– Det er viktig at det ikke er noe tvil om hvilke tilstander som ikke er forenelig med liv. Helsedirektoratet slår i dag fast at Trisomi 18 og 13 i dag har mulighet for overlevelse. Dermed kan ikke sykdommen automatisk anses som uforenelig med liv, sa han.

Høie var også klar på at ingen foreldre skulle oppleve å bli presset til å ta abort, slik Bollestad refererte til. De siste dagene har blant annet Dagbladet skrevet om dette.

– Vi snakker om svært krevende og nære, personlige dilemmaer, sa hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Kvinnen og hennes partner skal få grundig informasjon. Det har jeg inntrykk av at sykehusene gir. Når noen forteller at de opplevde abortpress, må sykehusene forsikre seg om at det ikke skjer igjen. Alle skal møtes med omsorg og respekt. Helsepersonell må være ydmyke for at pasienten tolker de medisinske forholdene inne i andre rammer, som familie og sosialt nettverk, svarte Høie.

Takk for sist

Dagen skrev i går om fastlege Dag Sele i Bø, som nå føler han må si opp sin stilling. Han har vært en av legene som har frontet kampen for reservasjonsretten, en kamp mot både helseminister og opinion. Det litt spesielle er at Sele er vararepresentant til Stortinget for Geir Jørgen Bekkevold. Sistnevnte er ute i permisjon, så Sele fikk mulighet til å tale fra Stortingets talerstol. Det gjorde han da også.

– Veiledningen for gravide som søker abort hadde vært enda bedre hvis kvalitetssikringen av veiledningen var bedre. Statsråden har jo vist stor iver i å gjennomføre tilsyn og tiltak i andre deler av dette feltet, så det er mulig det hadde vært en ide å drive veiledning til alle abortsøkende, sa han.

Les også
Helsedirektoratet: Senaborter var ikke ulovlig
Les også
Abortlov i Texas stanset av USAs høyesterett
Les også
Tar kristne politikere et skritt ned?
Les også
– Fikk svi politisk for abortstandpunkt