Med regimekritiske bannere troppet et 100-talls demonstranter opp i Kairo lørdag for protestere mot Syrias voldelige framferd mot opposisjonelle. Den arabiske liga holdt lørdag et krisemøte om situasjonen i Syria.

Støter Syrias regime ut i kulden

Syria mener Den arabiske liga går USAs ærend når ligaen inntil videre ekskluderer syrerne. Ligaen krever at president Bashar al-Assads regime oppfyller punktene i fredsplanen.

Den arabiske liga følger en vestlig og amerikansk agenda, raser den syriske representanten til ligaen, Youssef Ahmed. Han mener lørdagens vedtak i Kairo om midlertidig å utestenge Syria fra organisasjonens møter bryter med Den arabiske ligas vedtekter.De arabiske landene har nå utspilt sin rolle i forsøket på å få en slutt på urolighetene i Syria, sier Ahmed.- Syria innførte alle punktene i fredsplanen. Det er klart av avgjørelsene ble tatt på USAs ordre, hevder han.SanksjonerDen arabiske liga varsler videre at den også vil iverksette økonomiske og politiske sanksjoner mot Syria, og ber medlemslandene om å trekke hjem sine ambassadører fra Damaskus.Ifølge Qatars statsminister Sheikh Hamas Bin Jassim vil Syria bli utestengt fra 16. november.- Vi er blitt kritisert for å ha brukt lang tid, men dette var på grunn av vår bekymring for Syria. Vi måtte ha et flertall for å godkjenne beslutningene, sier han.SamtalerLigaen inviterer nå den syriske opposisjonen til samtaler.- Vi innbyr alle syriske opposisjonspartier til et møte i ligaens hovedkvarter for å bli enige om en felles visjon for en overgangsperiode, sier Jassim.Det er uklart om han med dette antyder at det syriske regimets dager er talte.Samtidig oppfordres hæren i Syria til å stanse drapene på sivile.Ifølge FN har minst 3.500 mennesker så langt mistet livet i den åtte måneder lange blodige konflikten i Syria, der opprørsgrupper presser på for å bli kvitt president Bashar al-Assad og hans regime.Fredag ble minst 23 mennesker drept i nye uroligheter i flere byer etter fredagsbønnen, ifølge AFP. CNN melder at 37 mennesker, de fleste sivile, ble drept.
UventetLørdagen vedtak kom uventet. I forkant av toppmøtet mente diplomater og observatører at det meste man trolig kunne vente seg, var forsterket kritikk av Syria.Syriske myndigheter sa i begynnelsen av november ja til en fredsplan fra ligaen, som blant annet innebar løslatelse av politiske fanger, tilbaketrekking av hæren fra flere byer, samt at observatører og journalister skal kunne bevege seg fritt.Men menneskerettighetsgrupper hevder at regimet i stedet har intensivert kampen mot opposisjonen, især i byen Homs, som i flere uker har vært beleiret av sikkerhetsstyrker.Et 100-talls demonstranter i Kairo la lørdag ned likkleder foran hovedkvarteret til Ligaen da lørdagens toppmøte ble innledet. Likkledene skulle symbolisere de tusenvis av menneskelivene som er gått tapt i den blodige konflikten i Syria. (NTB)