Stortingspolitikere støtter voldtektsdebatten

Stortingspolitikere står sammen med demonstrantene for kvinners rettssikkerhet etter voldtektssaken i Hemsedal, og regjeringen får kritikk for å ikke gjøre nok.

– Jeg er forbannet over at vi trenger å stå her i 2016, sier stortingspolitiker Heidi Nordby Lunde (H) tilVG.

Hun er blant dem som har holdt appell under mandagens demonstrasjon i Oslo.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi må frita voldtektsofre fra ansvar. Jeg fatter ikke at det skal være så jævlig vanskelig å forstå at man ikke drar på nachspiel for å bli voldtatt, sa Lunde i sin appell ifølgeDagbladet.

Stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen (Ap) holdt også appell. Hun mener regjeringen ikke gjør nok.

– Likestillingsarbeid er viktig. Voldtekt og overgrep handler om mangel på respekt, som igjen bunner i dårlige holdninger på likestillingsfeltet, sier hun.

Les også:

– Vi trenger flere

Flere tusen mennesker møtte mandag opp i ti norske byer for å demonstrere for kvinners rettssikkerhet etter dommen i den såkalte Hemsedal-saken.

Lunde roser Andrea Voll Voldum, 21-åringen som sto fram i mediene og fortalte sin historie etter at tre menn ble frifunnet for å ha voldtatt henne.

– Andrea er virkelig tøff som gir et ansikt til denne saken. Det er vanskelig, og vi trenger flere kvinner og menn som står fram – spesielt sistnevnte, fortsetter hun.

Voldum skrev selv et innlegg på Facebook der hun navnga tre menn som ble frikjent for voldtekt av henne i Hemsedal i 2014. En snau uke senere kom demonstranter sammen med krav om bedre rettssikkerhet for kvinner. I hovedstaden sluttet 45 organisasjoner og partier opp om demonstrasjonen som Kvinnefronten hadde tatt initiativ til.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg ønsker å stille spørsmål ved juryordningen og meddomsrett i Norge på grunn av det jeg har opplevd. Mitt håp er at det skjer en endring, sa Voldum til NTB.

Alle kjenner noen

«Alle» har en venninne som er blitt voldtatt, sier Linda Marie Rønning tilTV 2 under demonstrasjonene utenfor Stortinget mandag.

– De færreste orker å gå gjennom den påkjenningen det er å anmelde, fordi de vet at det mest sannsynlig ender som i denne saken, fortsetter hun.

Også Lunde mener at det er mer vanlig enn mediene gir uttrykk for.

– Hvis du ser på tallene så viser de at én av ti av dine venninner har blitt voldtatt. Selv kjenner jeg flere som har blitt misbrukt, sier stortingspolitikeren.

Hvert år blir mellom 8.000 og 16.000 kvinner voldtatt eller forsøkt i Norge, ifølge tall som Voldtektsutvalget la fram for regjeringen i 2008.

Kritikk

21-åringen sier hun har fått stor støtte, men at det også har kommet et par spesielle kommentarer.

– Noen har ment at jeg er PR-kåt, at jeg er ekkel og at det var litt min feil. Men jeg tar ikke meg nær av det, for jeg vet hva jeg har gjort. Og jeg har ikke gjort noe galt, sier Voldum.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Lunde synes «drittkastingen» i denne saken har gått for langt. Men samtidig støtter hun Andrea i valget om å navngi de frikjente mennene på sin private Facebook-side.

– Hvis de tre mennene det gjelder sier at det var frivillig, så bør det jo ikke være et problem at Andrea navngir dem, sier Høyre-politikeren. (©NTB)