- Stortinget fylles opp av broilere

Hvis me­nings­må­lin­ge­ne slår til, vil Stor­tin­get etter val­get fyl­les opp av po­li­tis­ke broi­le­re med et ut­dan­nings­nivå sky­høyt over res­ten av be­folk­nin­gen, iføl­ge en ny rap­port.

En rap­port fra den li­be­ra­le tanke­smi­en Ci­vi­ta har tatt ut­gangs­punkt i snit­tet av de siste me­nings­må­lin­ge­ne og be­reg­net hvil­ke kan­di­da­ter som vil komme inn på Stor­tin­get. Der­et­ter har man sett på ut­dan­ning og ar­beids­er­fa­ring, skri­verDa­gens Næ­rings­liv.

- Det blir nok en­kel­te jus­te­rin­ger, men for­ut­satt at det ikke kom­mer et po­li­tisk jord­skjelv, reg­ner vi med at over 90 pro­sent av nav­ne­ne på lis­ten hav­ner på Stor­tin­get, sier råd­gi­ver Eirik Løkke iCi­vi­ta.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

På da­gens stor­ting har 72 pro­sent av re­pre­sen­tan­te­ne høy­ere ut­dan­ning. Hele 83 pro­sent av det nye Stor­tin­get vil ha til­sva­ren­de ut­dan­nel­se. Gjen­nom­snit­tet for den nors­ke be­folk­nin­gen to­talt er at 30 pro­sent har høy­ere ut­dan­nel­se.

Høy­est ut­dan­net av alle erHøy­res nå­væ­ren­de fi­nans­by­råd i Oslo, Kris­tin Vinje, som ser ut til å bli den enes­te stor­tings­re­pre­sen­tan­ten med dok­tor­grad.

Stor­tin­get vil også få en høy­ere andel av så­kal­te po­li­tis­ke broi­le­re, re­pre­sen­tan­ter som har po­li­tikk som enes­te ar­beids­livs­er­fa­ring. An­tall re­pre­sen­tan­ter med er­fa­ring fra det pri­va­te næ­rings­li­vet fal­ler kraf­tig, men hosFrem­skritts­par­ti­et er denne an­de­len fort­satt høy.

Gjen­nom­snitts­al­de­ren på re­pre­sen­tan­te­ne vil fort­satt være rundt 46 år, men an­de­len po­li­ti­ke­re over 60 år vil falle kraf­tig.

An­de­len kvin­ne­li­ge stor­tings­re­pre­sen­tan­ter øker fra da­gens 39 pro­sent til 44 pro­sent hvis rap­por­ten får rett i sine kon­klu­sjo­ner. (©NTB)