Bønnemøte Pensacola, USA forsamling, mennesker i bønn

Større enn Pensacola?

Hver kveld reiser folk seg fra rullestolene. Den pågående vekkelsen i Lakeland i Florida tiltrekker seg allerede mennesker fra store deler av verden. * Debatt: Vekkelse eller fornyelse? * Se møtene live.

Den opprinelige fire dager lange møteserien har blitt forlenget gang på gang, og evangelisten Todd Bentley er nå i ferd med å skaffe seg leilighet i Lakeland slik at han ikke lenger trenger å bo på hotell. Han forteller Dagen Magazinet at han opererer fra uke til uke og måned for måned, men regner i hvert fall med å bli værende i Lakeland gjennom sommeren.

Oase-leder Einar Ekerhovd hørte om møtene alt for en måned siden, og er en av de mange som har fulgt dem på internett, blant annet gjennom God TVs daglige overføringer.

- Dette er så spektakulært at jeg gjerne ville sjekke det ut og bli en del av det Gud gjør, sa Ekerhovd da vi snakked med ham sent torsdag kveld norsk tid. Da hadde også Asbjørn Simonnes fra Oases lederskap kommet over for å betrakte det som skjer i byen med rundt 65.000 innbyggere.

Og etter å ha oppholdt seg der i noen dager har ikke Ekerhovd blitt mindre begeistret.

- Dette er helt eksepsjonelt. I den tredje verden er slike hendelser som vi ser her vanlige, men der er ikke God TV, poengterer han.



Returnerte rullestol

På formiddagen er det møter med en forkynnelse Ekerhovd vurderer som sunn og god. Det er dessuten mye vekt på forbønn for de tilreisende slik at disse kan ta med seg en berøring av vekkelsen hjem.

På kveldsmøtene er det ikke like mye fokus på forkynnelsen, men mer på lovsang og vitnesbyrd.

Møtene begynte i Ignited Churchs lokaler, ble så flyttet til en ishall i byen, deretter videre til en fotballbane, og nå i pinsehelgen har menigheten leid et stort område i nærheten av flyplassen hvor man venter rundt 10.000 besøkende.

Det er særlig atmosfæren Ekerhovd fremhever som spesiell.

- Om man fokuserer på det ytre, kan man fort bli skeptisk. Men opplevelsen er helt annerledes når vi her her til stede. I går satt jeg ved siden av en kar i rullestol som endte opp med å gå ut fra møtet. En annen leverte rullestolen sin tilbake til sykehuset, sier Ekerhovd.



Uvørne i stilen

Pastoren i vertsmenigheten, Steve Strader, sa på et av formiddagsmøtene at 90 prosent av helbredeler skjer gjennom langsiktige prosesser som gjerne innebærer både kostholdsendringer og trening. Så er det 10 prosent som skjer gjennom mirakuløse inngrep.

Evangelisten Todd Bentley har en nokså røff fortid og er straffedømt, og Ekerhovd mener bakgrunnen setter sitt preg også på stilen på møtene.

- Både han og flere av medarbeiderne har vært helt på skraphaugen med livene sine og har blitt totalt forvandlet. De er nok litt uvørne, og dessuten litt amerikanske i stilen, så det er ikke alt jeg vil ta med meg hjem. Men det er veldig viktig at vi kan få del i det Gudsnærværet som er her, og at vi får reist trosnivået i menighetene, sier Oase-lederen.

- Det har blitt trukket paralleller til vekkelsen i Pensacola, som også ligger i Florida, på 1990-tallet og dessuten til Toronto-fornyelsen. Hvordan vurderer du det som skjer i Lakeland i forhold til disse?

- Dette er en sammnsmeltning av alle disse bølgene pluss litt til, sier Ekerhovd.


DM