BERLIN: Titusenvis av mennesker i Berlin deltok lørdag i en demonstrasjon som markerte motstand mot rasisme og diskriminering. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB scanpix

Stormønstring mot rasisme og diskriminering i Berlin

240.000 gikk i tog mot rasisme og diskriminering i Berlin, ifølge arrangørene. Arrangementet var et svar på rekken av markeringer fra tyske ytre-høyre-grupper.

En lang rekke organisasjoner sto bak lørdagens demonstrasjon i Berlin, blant dem støttegrupper for flyktninger og homofiles rettigheter og muslimske organisasjoner. Parolen demonstrantene samlet seg rundt, handlet om «solidaritet framfor eksklusjon, for et åpent og fritt samfunn».

Store innvandringskritiske demonstrasjoner og vold i den østtyske byen Chemnitz har vekket uro hos mange tyskere, og det høyrepopulistiske partiet Alternativ for Tyskland (AfD) er på frammarsj.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

240.000

Ifølge arrangørene deltok 240.000 i lørdagens demonstrasjon, langt flere enn de 40.000 som var påmeldt. Politiet har ikke lagt fram noe offisielt anslag på antall deltakere, men omtaler oppmøtet som «mange titalls tusen».

Fra Alexanderplatz gikk toget forbi Potsdamer Platz og Brandenburger Tor til Seierssøylen i den tyske hovedstaden. Deltakerne bar plakater og ballonger.

– Vi lar oss ikke splitte

Tysklands utenriksminister Heiko Maas ga i forkant av demonstrasjonen sin fulle støtte til arrangementet, som han kalte «et flott signal».

– Vi lar oss ikke splitte, og iallfall ikke av høyreradikale, sa Maas til avisene i Funke-Mediengruppe.

Han understreket at flertallet av tyskerne står for toleranse og åpenhet mot verden, og uttalte at den nye nasjonalismen ikke løser noen problemer.

Den lokale avdelingen av statsminister Angela Merkels parti CDU støttet imidlertid ikke demonstrasjonen. Partilagets talsmann Stefan Evers sier årsaken er at det var «tvilsomme organisasjoner» blant arrangørene.

Les også
Vil utvise innvandrere som fremmer jødehat
Les også
Hundrevis av nynazister feirer Hitlers bursdag
Les også
Kaller nazitiden en ubetydelig epoke i tysk historie
Les også
Over 186.000 søkte asyl i Tyskland
Les også
Kaster glans over et av verdens mest brutale regimer