- Storm i et vannglass

Tverrkirkelig nettverk (T-net) har blitt nektet misjonering på Hvalstad transittmottak. Lederen for T-net sier de vil føye seg, men vil fortsette å misjonere på andre mottak.

Aftenposten meldte onsdag om mottakslederen på Hvalstad i Asker som, i samråd med politiet, har gitt T-net skriftlig forbud mot å besøke transittmottaket eller oppsøke beboere.

LES OGSÅ: Misjonærer kastet ut fra transittmottak

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er den snart 82 år gamle Arne Dag Johansen som står i bresjen for T-net, og de har holdt på med misjonering på asylmottak i nærmere 10 år, ifølge ham selv.

- Hele saken er et eksempel på en storm i et vannglass, sier han.

Johansen trodde at T-net hadde et godt forhold til Hvalstad transittmottak, men at saken har blitt blåst opp. Ifølge Johansen har dette skjedd etter at ledelsen har delt ut et skriv til sine medarbeidere om å ikke slippe til folk som henter asylsøkere, som igjen har blitt lekket til Aftenposten.

Agenda

- Hovedformålet til Tverrkirkelig nettverk er å spre nytestamentlig kristendom: Å være og å vinne disipler for Jesus Kristus, skriver T-net på sitt eget nettsted.

Mottaksleder ved Hvalstad transittmottak i Asker, Tellef Grønlie, er kritisk til T-nets fremgangsmåte.

- Jeg opplever at T-net har hatt en skjult agenda med sine fester. Hvis dette er misjonering, slik vi oppfatter det, får de rette sin praksis mot voksne og ikke enslige mindreårige asylsøkere, sier han til Aftenposten.

«Festene» som Grønlie sikter til kalles kirkedisco, der asylsøkerne får kristendomsundervisning, det danses kurdisk dans, det tilbys forbønn - og den norske nasjonalsangen synges hver gang.

Når Johansen blir konfrontert med påstanden hever han stemmen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- En skjult agenda? Nei. Vi holder også møter i kirker som vi samarbeider med. Vi får begeistrete tilbakemeldinger fra asylsøkerne, sier han.

Mindreårige

Johansen tar likevel selvkritikk på at de ikke var i kontakt med ledelsen ved Hvalstad transittmottak. Han forteller at hovedgrunnen til at T-net har blitt utestengt fra Hvalstad er Utlendingsdirektoratets (UDI) regler om mindreårige asylsøkere.

«De er en spesielt sårbar gruppe som har andre behov og andre rettigheter enn voksne asylsøkere», står det på udi.no.

- Jeg har skrevet en e-mail til dem der jeg beklager til dem at jeg ikke har tatt kontakt med dem. Jeg skrev også at vi hadde full tiltro til den jobben de gjør med asylsøkerne, sier han.

Kommer ikke tilbake

Det er UDI som har omsorgsansvaret for enslige asylsøkere i aldersgruppen 15-18 år, mens barnevernet som tar seg av enslige under 15 år. «UDI stiller strenge krav til mottakenes arbeid med enslige mindreårige», står det på udi.no.

- Derfor kommer vi ikke mer til Hvalstad. De har mindreårige asylsøkere, som krever spesielle regler. Vi beklager veldig sterkt at vi ikke kan invitere til møter her, sier Johansen.

Han passerer 82 år til sommeren, men tenker ikke på å slutte.

(Dagen)

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tverrkirkelig nettverk (T-net)

Internasjonal tverrkirkelig organisasjon med utspring fra Universitet i Oslo.

Arrangerer møter kalt «churchdisco» spesielt rettet mot asylsøkere og innvandrere.

Har hovedmøte i den Amerikansk-lutherske kirke (ALC).