CAPE TOWN: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har møtt Desmond Tutu flere ganger. Bildet er fra 2009 da Tutu (til venstre) og Støre ankom en lunsj i Cape Town i forbindelse med et statsbesøk. Arkivfoto: Lise Åserud / NTB

Støre: Tutu viste kraften i forsoning og tilgivelse

Sør-Afrikas apartheidmotstander og erkebiskop Desmond Tutu viste kraften i forsoning og tilgivelse, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap).

– Et stort lite menneske som viste kraften i forsoning og tilgivelse. Det er med sorg og takknemlighet at vi i dag fikk nyheten fra Sør-Afrika om at Desmond Tutu er gått bort, skriver statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på Facebook ifølge VG.

Les også
Desmond Tutu er død

Sjelden har en fredspris vært riktigere, skriver statsministeren også, med henvisning til at Tutu fikk Nobels fredspris i 1984:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Tutu fortjente den, men ikke minst var tidspunktet avgjørende. Som erkebiskop i Cape Town fra 1986 ble Tutu en kraft for fredelig forandring i de siste avgjørende årene i kampen mot det hvite mindretallsregimet, skriver statsministeren.

Støre hyller Tutus fremtoning:

– Desmond Tutu var et av de mest intenst levende, tilstedeværende og engasjerende mennesker jeg har møtt. Det lyste i øynene hans når du snakket med ham, skriver Støre.