Støre tar avstand fra jødedrap-uttalelse

Norge tar klar avstand fra uttalelsene fra muftien av Jerusalem om at «forløsningens dag for muslimer vil komme når de begynner å drepe jøder». 

Det skriver utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) i et skriftlig svar til stortingsrepresentant Dagfinn Høybråten (KrF).
- Dette er et oppsiktsvekkende positivt svar fordi utenriksministeren tar skikkelig tak i denne saken, sier Høybråten til Dagen.

Utenriksministeren skriver i svaret at mufti Huseins uttalelse framstår som fiendtlig mot jøder og er ikke egnet til å skape tillit mellom partene.
- Jeg vil derfor be vårt representasjonskontor i Al Ram om å møte muftien for å gi uttrykk for at Norge tar avstand fra de uttalelsene han kom med under markeringen.

Helt uakseptable


Høybråten framholder at muftiens uttalelser, uansett om de er sitater eller noe annet, er totalt uakseptable.
- De kommer fra ledende hold der man bør forvente en ansvarlig holdning og de falt i en markering for regjeringspartiet. Det gjør det helt nødvendig at Norge markerer klart og tydelig.
- Derfor er jeg glad for at utenriksministeren tar dette veldig alvorlig og at han instruerer vår representasjon om å ta dette direkte opp med Hussein.
- Det er særlig viktig fordi dette er en person som Norge har hatt en relasjon til over lengre tid.
Norge må føre en klar og utvetydig tale, og gi beskjed om at holdningene som ligger bak, og uttrykket det har fått, er totalt uegnet for å bygge fred og forsoning, sier Dagfinn Høybråten.DAGEN