– Store pengebeløp fra kristen organisasjon til Hamas

Israel har pågrepet lederen for den kristne, amerikanske hjelpeorganisasjonen World Visions virksomhet på Gazastripen og anklager ham for å ha overført store pengebeløp til Hamas.

Mohammed el-Halabi ble pågrepet på grenseovergangen Erez 15. juli og framstilt for en domstol i Beersheba iIsrael torsdag.

Ifølge siktelsen har den 38 år gamle palestineren kanalisert nærmere 60 millioner kroner i året fra hjelpeorganisasjonens budsjett tilHamas, over 420 millioner kroner til sammen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ifølge den israelske sikkerhetstjenestenShin Bet skal dette ha utgjort rundt 60 prosent avWorld Visions budsjett påGazastripen.

– Kynisk

Etter å ha fått jobb i organisasjonen, steg han i gradene og ble til slutt leder for alt arbeidet på Gazastripen. Slik fikk han kontroll over budsjettene og over hjelpepakker verd flere titalls millioner dollar.

Shin Bet hevder at Halabi har vært medlem av Hamas siden han var ung, og at han i 2005 gjennomgikk militær trening hos islamistgruppen.

Ifølge nettavisen The Times of Israel, skal han ha blitt håndplukket til å infiltrere den kristne organisasjonen.

En talsmann for Hamas benekter dette og sier at Halabi verken er medlem av Hamas eller har hatt kontakt med dem.

– Våpenkjøp

Bistandspengene han anklages for å ha kanalisert til Hamas, kommer blant annet fra USA og Europa. Pengene skulle gå til hjelpetrengende palestinere på Gazastripen, men har i stedet gått til blant annet våpenkjøp, hevder Shin Bet.

– Det som er avdekket i løpet av denne viktige etterforskningen, illustrerer først og fremst hvordan Hamas på kynisk vis utnytter internasjonal humanitærhjelp og ressurser gitt av vestlige land, heter det i en kunngjøring fra den israelske sikkerhetstjenesten.

Avviser anklagene

World Vision, som er en evangelisk kristen hjelpeorganisasjon, avviser anklagene fra Israel og fastholder at de har god kontroll på hvor pengene havner på Gazastripen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– World Vision nekter for å være involvert i noen politisk-, militær- eller terroristaktiviteter, heter det i en kunngjøring fra hjelpeorganisasjonens ledelse i USA.

Organisasjonen uttaler ifølgeYedioth Ahronot også følgende:

– World Vision støtter Mohammad, som er høyt respektert for sitt humanitære engasjement som leder og kollega i over ti år. Han har vist et medfølende lederskap på vegne av Gazas barn og samfunnene der, gjennom vanskelige og utfordrende tider. Han har alltid vært pliktoppfyllende og profesjonell.

Shin Bet hevder på sin side at Halabi har tilstått å ha utnyttet jobben som leder for World Visions virksomhet på Gazastripen til å bistå Hamas.