Støre frykter Trump blir internasjonal klimabrems

President Donald Trump vil endre USA fra å være en pådriver til å bli en bremsekloss i den internasjonale klimasaken, frykter Ap-leder Jonas Gahr Støre.

* Les flere nyheter etter presidentvalget i USA

– Det er åpenbart et tilbakeslag iklimainnsatsen i verden, og et tilbakeslag i klimaforhandlingene, hvorUSA har vært en pådriver. Nå blir de en bremsekloss, sierJonas Gahr Støre til NRK ett døgn etter at det ble klart atDonald Trump blir USAs neste president.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er negativt at det går den veien, sierArbeiderpartiet-lederen.

I et intervju med Miami Herald i august gir Donald Trump klart uttrykk for at han tviler sterkt på hvor ødeleggende effekt menneskelig aktivitet har på klimaet og sier «det går opp og ned over tid». Klimarestriksjonene på amerikanske foretak har gjort dem mindre konkurransedyktige internasjonalt, mener han, underforstått at eksempelvis kinesiske selskaper ikke er underlagt de samme restriksjonene.

Støre tror at det først og fremst er amerikansk industri selv som vil tape på at det blir lempet på klima- og utslippskrav. Markedet for sterkt forurensende biler er eksempelvis sterkt svekket.

– USA er ikke lenger den økonomien som definerer spillereglene overalt. Vi ser at amerikanerne ikke får solgt bilene sine i Asia, fordi de har for høye utslipp etter asiatiske standarder. Hvis Trump vil gjøre amerikansk næringsliv og industri levedyktig, må han følge med på dette sporet, sier Støre.