Store demonstrasjoner i Ukraina

Demonstrasjoner foran diskusjon om mistillit.

Flere tusen de­mon­stran­ter fort­set­ter å pro­te­ste­re uten­for na­sjo­nal­for­sam­lin­gen i Kiev tirs­dag, få timer før de folke­valg­te skal dis­ku­te­re et mis­til­lits­for­slag mot stats­mi­nis­ter My­ko­la Azarovs re­gje­ring.

Op­po­si­sjo­nen i lan­det kre­ver at na­sjo­nal­for­sam­lin­gen kas­ter Azarovs re­gje­ring etter at den sa nei til å un­der­teg­ne en sam­ar­beids­av­ta­le med EU. Det er uklart om op­po­si­sjo­nen har stor nok støt­te til mis­til­lits­for­sla­get.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mange tusen po­liti­folk er tirs­dag ut­plas­sert i om­rå­det rundt na­sjo­nal­for­sam­lin­gen.

Ti­tu­sen­vis av men­nes­ker har de siste da­ge­ne pro­te­stert mot re­gje­rin­gen. Op­po­si­sjo­nen mener Azarovs re­gje­ring har for­rådt Ukrai­nas folk ved å si nei til sam­ar­beids­av­ta­len med EU. Pro­tes­te­ne er de mest vold­som­me i lan­det siden den oran­sje re­vo­lu­sjo­nen i 2004.

De­mon­stra­sjo­ne­ne og sam­men­stø­te­ne har alle kjenne­teg­ne­ne til et stats­kupp, mener stats­mi­nis­ter Azarov. Stats­mi­nis­te­ren kom med kom­men­ta­ren under et møte med en grup­pe am­bas­sa­dø­rer fra vest­li­ge land man­dag.

Azarov sa også at den ukrains­ke op­po­si­sjo­nen «lever i den tro at den kan over­prø­ve gjel­den­de lover og reg­ler» og hev­det at han hadde fått nyss om at op­po­si­sjo­nen plan­leg­ger å be­lei­re na­sjo­nal­for­sam­lin­gen. (©NTB)