Stor usikkerhet rundt Ukraina-avtale

Ukrainas president Viktor Janukovitsj sier han er blitt enig med opposisjonen om en vei ut av krisen. Men verken EUs forhandlere eller opposisjonen tør juble.

Mye tydet fre­dag etter­mid­dag på at Ja­nu­k­o­vitsj har god­tatt flere av op­po­si­sjo­nens vik­tigs­te krav.

Han vars­ler at pre­si­dent­val­get skal fram­skyn­des, dog uten å nevne noen dato, og at grunn­lo­ven skal end­res til­ba­ke til slik den var i 2004.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det in­ne­bæ­rer først og fremst at na­sjo­nal­for­sam­lin­gen får stør­re makt på be­kost­ning av pre­si­den­ten. Ja­nu­k­o­vitsj vars­ler også at han nå star­ter ar­bei­det med å danne en sam­lings­re­gje­ring.

Det fore­lø­pi­ge gjen­nom­brud­det kom etter en lang natt med sam­ta­ler mel­lom op­po­si­sjo­nen og Ja­nu­k­o­vitsj, hvor også uten­riks­mi­nist­re­ne fra Frank­ri­ke, Tysk­land og Polen del­tok.

Det kom også dagen etter at 60 men­nes­ker skal ha blitt drept i harde kam­per mel­lom de­mon­stran­ter og opp­rørs­po­li­ti.

Ikke god­kjent

Men fre­dag etter­mid­dag hadde ingen av de tre sen­tra­le op­po­si­sjons­le­der­ne god­kjent av­ta­len. Tysk­lands uten­riks­mi­nis­ter Frank-Wal­ter Stein­mei­er og hans pols­ke kol­le­ga Rado­slaw Si­kor­ski skul­le se­ne­re samme dag møte disse le­der­ne.

Det er Ar­senij Jat­senjuk fra eks­stats­mi­nis­ter Julia Ti­mo­sjen­kos parti Bat­kiv­sjtsjy­na, na­sjo­na­list­le­de­ren Oleh Tjahn­i­bok fra par­ti­et Svo­bo­da og den tid­li­ge­re bok­se­mes­te­ren Vi­ta­lij Klitsj­ko fra par­ti­et UDAR som del­tar i for­hand­lin­ge­ne.

Op­po­si­sjo­nen kom­mer til å un­der­skri­ve av­ta­len, men først etter flere sam­ta­ler med de­mon­stran­te­ne, vars­let Klitsj­ko via den tyske avi­sen Bild.

Po­lens stats­mi­nis­ter Do­nald Tusk dem­pet for­vent­nin­ge­ne da han ut­tal­te at en av­ta­le er langt unna, og at Ukrai­na fort­satt kan bli ram­met av «et verst ten­ke­lig sce­na­rio».

Russ­land nøler

Den rus­sis­ke Ukrai­na-ut­sen­din­gen Vla­di­mir Lukin har ve­gret seg for å un­der­teg­ne av­ta­len som ble dis­ku­tert fre­dag, mel­der det rus­sis­ke ny­hets­by­rå­et In­ter­fax.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Russ­land har under hele kri­sen støt­tet Ja­nu­k­o­vitsj, som vend­te seg mot Russ­land etter å ha sagt nei til en bred sam­ar­beids­av­ta­le med EU før jul. Be­slut­nin­gen ut­løs­te kri­sen vi nå ser.

Med unn­tak av noen harde kam­per i slut­ten av ja­nu­ar, har de­mon­stra­sjo­ne­ne vært fre­de­li­ge - helt til volds­bru­ken eks­plo­der­te denne uken.

Op­po­si­sjo­nen an­kla­ger re­gi­met for å ha frem­pro­vo­sert vol­den, mens myn­dig­he­te­ne hev­der de­mon­stran­te­ne gikk til an­grep på po­liti­styr­ker tors­dag. Op­po­si­sjo­nen hev­der ak­sjo­nen var nød­ven­dig for å ta til­ba­ke deler av Uav­hen­gig­hets­plas­sen som var over­tatt av po­li­ti­et.

Øko­no­mi i rui­ner

Ukrai­nas øko­no­mi var al­le­re­de før de­mon­stra­sjo­ne­ne de siste tre må­ne­de­ne i dyp krise og to­talt av­hen­gig av rus­sisk støt­te. Si­tua­sjo­nen er i dag enda mer kri­tisk.

- Det er ingen tvil om at Ukrai­nas vekst er gått ned og vil gå yt­ter­li­ge­re ned som følge av uro­lig­he­te­ne. Det er en gans­ke ve­sent­lig ri­si­ko for stats­ban­ke­rott og en enda stør­re for de­va­lu­e­ring av va­lu­ta­en, sier sjef­ana­ly­ti­ker Lars Chris­ten­sen i Dans­ke Bank til TT.

Ukrai­nas sen­tral­bank har gre­pet inn for å holde va­luta­kur­sen mer eller mind­re sta­bil, men sen­tral­ban­kens va­luta­re­ser­ver er nå i ferd med å tøm­mes.

Ra­ting­by­rå­et S&P har ned­gra­dert Ukrai­nas kre­ditt­ver­dig­het som følge av den po­li­tis­ke kri­sen og frykt for at lan­det ikke skal klare å be­tje­ne sin gjeld.

Russ­land skul­le etter pla­nen sikre Ukrai­na mid­ler på om lag 12 mil­li­ar­der kro­ner denne uken gjen­nom opp­kjøp av ukrains­ke euro­ob­li­ga­sjo­ner. Men rus­ser­ne har ut­satt ut­be­ta­lin­gen og øns­ker en av­kla­ring av si­tua­sjo­nen før dette kan skje, iføl­ge øko­nomi­mi­nis­ter Alek­sej Ulju­ka­jev.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

NTB